Zonnewarmte

De warmtetransitie is onder meer door alle mogelijke opties aan bronnen die er voor handen zijn misschien nog wel ingewikkelder dan de overgang van fossiele stroom op duurzaam opgewekte stroom. Elke optie om fossiele warmte te vervangen voor duurzame warmte heeft zijn voordelen en nadelen. Zonnewarmte is een decennia oude techniek, die toepasbaar is voor diverse warmtevraagstukken en met twee belangrijke voordelen: zonnewarmte biedt prijsstabiliteit en heeft geen last van files op het elektriciteitsnet (netcongestie).

Zonnewarmte in warmtebronnenvisies

Zonnewarmte is bij veel beleidmakers niet bekend. Daardoor ontbreekt zonnewarmte nog in veel warmtebronnenvisies. Dat is een gemiste kans omdat juist de gemeentes worstelen met netcongestie en de problemen die een zwaar geëlektrificeerde gebouwde omgeving met zich meebrengen. Holland Solar roept daarom actief op om zonnewarmte op te nemen in de bronnenstrategie voor duurzame warmtevraagstukken. 

Zonnewarmte financieel betrouwbaar

Zonnewarmte oplossingen worden nu afgerekend op een fluctuerende marktprijs. De berekening van de subsidiebedragen hangt namelijk sterk samen met de gasprijs en de gasbelasting (EB). Doordat deze prijs fluctueert (TTF) kunnen de subsidiebedragen voor een zonnewarmte installatie enorm dalen, ondanks dat het niet mogelijk is om de opbrengst van een zonnewarmte-installatie ergens anders dan het aangesloten warmte-afgiftesysteem te verkopen of verhandelen.Tevens wordt vaak gerefereerd aan een terugverdientijd van 7 jaar voor een product echt gaat vliegen bij consumenten. Daar scoort zonnewarmte niet goed op. 

Om dit probleem te overkomen dient de overheid een aantal zaken aan te passen. Deze bestaan tenminste uit:

  • Het aanpassen van de ISDE-regeling;
  • Het aanpassen van de SDE++-regeling;
  • Normering voor de warmtevoorziening in de gebouwde omgeving aanpassen;

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!