Building Integrated PV (BIPV)

Nederland is koploper in Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV). Dit zijn zonnestroomsystemen die geïntegreerd zijn in verschillende bouwelementen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen in daken, gevels en ramen.

De komende jaren zal de vraag naar zonne-energie enorm toenemen en tegelijkertijd willen we ook in Nederland efficiënter omgaan met de ruimte die we hebben. Door zonnestroom op verschillende plekken te verwerken in de gebouwen die we hebben, kunnen we meer zonnestroom opwekken zonder ruimte te verliezen.

Daarnaast hebben we in Nederland ook veel gebouwen staan die op het eerste oog ongeschikt lijken voor de opwek van zonnestroom, omdat ze bijvoorbeeld te maken hebben met beschermd stadsaanzicht of omdat het monumenten zijn. Bij gebouw geïntegreerde zonne-energie staat esthetica hoog in het vaandel en voor deze gebouwen biedt BIPV een oplossing voor verduurzamen.

BIPV is een nog relatief onbekend marktsegment, maar zeker niet nieuw. Er zijn steeds meer bedrijven die mooie BIPV-producten aanbieden. Holland Solar werkt in haar werkgroep BIPV, samen met verschillende bedrijven die actief zijn in de BIPV sector, aan het verbeteren van de bekendheid van BIPV, zodat deze zonne-energietoepassing wordt meegenomen in wet- en regelgeving en wordt gezien als belangrijke oplossing voor de verduurzaming van ons energieverbruik.

 

Verschillende soorten BIPV

BIPV op daken

Zonnestroom op daken is de meest voor de hand liggende toepassing van zonne-energie opwekking. Met BIPV verdwijnen speciaal ontwikkelde zonnepanelen in de bestaande dakbedekking en worden deze omlijst met dakpannen. Er zijn ook panelen die dezelfde afmetingen hebben als keramische dakpannen, waardoor ze esthetisch verdwijnen. BIPV op daken is dus een esthetisch aantrekkelijke oplossing vergeleken met zonnepanelen. Verder is een BIPV zonnedak vaak niet veel duurder dan een nieuw dak met zonnepanelen. Bij het gebruik van BIPV, anders dan bij zonnepanelen, is een onderconstructie namelijk niet meer nodig. Daarnaast bieden BIPV-daken een twee-in-één oplossing. Het heeft zowel een dak functie als een stroomopwekkende functie. Tegenwoordig kunnen zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten beschikken over gedeeltelijk of volledig geïntegreerde zonnedaken. 

BIPV in gevels

Een andere vorm van BIPV die steeds vaker wordt ingezet is de in gebouw geïntegreerde zonnegevel-oplossingen. De toepassing van zonnestroom in gevels biedt de mogelijkheid om flink energiekosten te verlagen. Zonnepanelen kunnen namelijk op het gehele oppervlakte van de gevel van een gebouw worden geplaatst. BIPV-gevels zijn een goede optie voor hoge gebouwen of voor gebouwen waar er onvoldoende ruimte op het dak beschikbaar is. Daarnaast wordt de esthetische waarde van zonnegevels steeds vaker een reden om voor BIPV gevels te kiezen.

BIPV in glas

Zonnestroom in glas is een andere toepassingen van BIPV. De vraag naar een manier om onzichtbaar zonnestroom op te wekken neemt toe voor particuliere of commerciële projecten. Een oplossing hiervoor is BIPV in glas. Deze oplossing is interessant voor zowel daken als gevels, omdat de lichtinval door het glas behouden wordt en de energieopwek subtiel en mooi in het gebouw wordt geïntegreerd. BIPV zonneglas is geschikt voor balkons, serres, dakramen en gevels. Voor ontwerpers en constructeurs van gebouwen is het vooral belangrijk dat producten inspelen op de wensen van de consument of behoeften van het ontwerp van een project. BIPV glas kan gebruik maken van helder glas of kiezen voor getint glas. Met speciale folies of pixels kunnen bijvoorbeeld verschillende kleuren en patronen worden geproduceerd. De op maat gemaakte zonnepanelen voldoen daarmee aan de eisen voor een optimale integratie in gebouwen en constructies. Door BIPV in glas te gebruiken kunnen traditionele bouwonderdelen vervangen worden zonder het oorspronkelijke ontwerp aan te tasten.

Overige BIPV

BIPV blijft zich ontwikkelen. Er worden steeds vaker nieuwe producten en toepassingen ontwikkeld. Zo bestaan er bijvoorbeeld folies die een kleur kunnen geven aan reguliere zonnepanelen, waarmee gevels of daken worden opgevrolijkt of ingepast in de omgeving. Ook worden er gekleurde pixels ontwikkeld om zonnepanelen een aantrekkelijker aanzicht te geven. Met deze pixel kunnen bijvoorbeeld kleurenpatronen of afbeeldingen worden gecreëerd. Je kunt BIPV ook steeds vaker terug zien komen in balkonvoorzieningen, prefab carports, zonneschermen, tuinhuizen, straatverlichting en kunstwerken. Alle BIPV oplossingen worden zo ontwikkeld dat ze op elke kavel en in elke woonwijk, stadscentrum of infrastructuur van de openbare weg kunnen worden toegepast. Met BIPV kan zonnestroom opgewekt worden met oog voor esthetiek.

Veelgestelde vragen over BIPV

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!