Zon op gebouw

De zonne-energiesector staat onder druk. Na jarenlange groei, stagneert de ontwikkeling nu door onduidelijkheid in overheidsbeleid, negatieve sentimenten en overbelasting van het elektriciteitsnet. Holland Solar wil concrete maatregelen nemen om de sector weer aan te jagen en de inzet van zonne-energie op woningen te versnellen.

We richten ons hierbij op het creëren van duidelijkheid over de salderingsregeling, het stimuleren van flexibel energieverbruik en opslag en het aanpakken van fiscale en technische belemmeringen. Dit plan biedt een toekomstgericht perspectief, met aandacht voor zowel huiseigenaren als huurders, en is erop gericht om de sector weer op de goede koers te krijgen en zonne-energie voor iedereen toegankelijk te maken.

Duidelijkheid over de Salderingsregeling

Holland Solar pleit voor een helder plan en een definitieve datum voor de afschaffing van de salderingsregeling. Onze voorkeur gaat uit naar een geleidelijke afbouw over meerdere jaren, maar wij kunnen ons ook vinden in een directe afschaffing per 1 januari 2027, zolang er in de toekomst aandacht blijft voor een duurzaam verdienmodel voor consumenten.

Stimulering van flexibiliteit en opslag 

Het verhogen van het eigen verbruik van zonnestroom en het bieden van flexibiliteitsdiensten met (thuis)batterijen, laadpalen, warmtepompen en andere slimme apparaten kan helpen bij het verlichten van de netcongestie in Nederland, mits dit goed wordt aangestuurd. Holland Solar wil daarom de inzet van deze technologieën in het energiesysteem actief promoten, faciliteren en stimuleren.

Uitbreiding van de ISDE-Regeling

Holland Solar stelt voor om de huidige ISDE-regeling uit te breiden zodat ook het eigen gebruik van opgewekte elektriciteit wordt gestimuleerd. Aangezien de ISDE-regeling toegankelijk is voor woningcorporaties, gemeenten en mkb's, biedt dit tevens kansen voor huurders en huiseigenaren met beperkte investeringscapaciteit.

Btw teruggave thuisbatterijen

Het is mogelijk om btw terug te vragen op de aanschaf van thuisbatterijen, indien de batterij ook actief energie afneemt en terug levert aan het net. De btw teruggave verlaagt de kostprijs van de thuisbatterij en maakt de aanschaf gunstig voor huiseigenaren die verder willen verduurzamen of hun energierekening willen verlagen. Het proces van teruggave is voor de Belastingdienst en consumenten vooralsnog complex. Holland Solar vraagt de Belastingdienst het proces te versimpelen, bijvoorbeeld door een forfait over af te dragen btw in te stellen en een goede toegankelijkheid tot de Kleineondernemersregeling (KOR) te faciliteren.

Onrechtmatige dubbele energiebelasting en btw

De dubbele energiebelasting en btw-heffing die ontstaat bij het laden en ontladen van batterijen op het laagspanningsnet is een belemmering voor de ontwikkeling van flexibiliteit en opslag. Voor opslagfaciliteiten op hoog- en middenspanning is er inmiddels een systematiek ontwikkeld om stapeling van energiebelasting te voorkomen. Holland Solar roept de Minister van Financiën op om zo snel mogelijk een concreet plan te presenteren om deze onvolkomenheid in het belastingstelsel te corrigeren.

Beperking van terugleverheffingen

Holland Solar betreurt dat energieleveranciers genoodzaakt zijn terugleverheffingen op te leggen aan huishoudens met zonnepanelen. CE Delft verwacht dat door de afschaffing van de salderingsregeling terugleverheffingen met 60% zullen dalen. Daarnaast zal een verhoging van het eigen gebruik een belangrijke factor zijn in het verlagen van de terugleverheffingen. Het is van belang om te zorgen dat eventuele heffingen minimaal blijven. Mochten terugleverheffingen ook na de afschaffing van de salderingsregeling negatief effect hebben op de zonne-energiemarkt, wil Holland Solar deze door middel van innovatie verder beperken.

Innovatieve oplossingen flexibel gebruik laagspanningsnet

Op het hoog- en middenspanningsnet is steeds meer aandacht voor het efficiënt gebruiken van de beschikbare netcapaciteit. Ook op het laagspanningsnet kunnen slimme oplossingen zorgen voor vermindering van netproblematiek en nieuwe verdienmodellen voor de consument. Holland Solar wil onderzoeken welke kansen hier liggen en denkt in ieder geval aan de volgende drie:

  • Onderzoek dynamische export- en importlimieten
    Er moet onderzocht worden of energieleveranciers huishoudens vaste schema’s van export- en importlimieten kunnen aanbieden, gedifferentieerd naar tijdstip en seizoen. Dit kan leiden tot een vermindering van de onbalanskosten die door huishoudens worden veroorzaakt, wat de terugleverheffing voor deze groep zou kunnen verlagen.
  • Beloning van flexibiliteit en netdiensten
    Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de impact van dynamische nettarieven voor afnemers op het laagspanningsnet. Dynamische nettarieven, naast reguliere dynamische energietarieven, zouden netvriendelijk gedrag van huiseigenaren kunnen stimuleren.
  • Ontwikkeling van een particuliere congestiemarkt
    Een particuliere congestiemarkt kan een belangrijke stap zijn voor het verminderen van netproblemen. Consumenten kunnen dan een vergoeding krijgen van marktpartijen voor het inzetten van hun omvormers of thuisbatterijen. Op deze manier wordt netvriendelijke inzet van assets aantrekkelijk gemaakt.

Steun voor de sociale huursector

Hoewel één op de drie particuliere woningen is uitgerust met zonnepanelen, geldt dit slechts voor één op de zes woningen in de huursector. Het is van groot belang dat sociale huurders in de toekomst in gelijke mate profiteren van de voordelen van duurzaam opgewekte elektriciteit. Als Holland Solar pleiten we voor een actieplan voor de versnelling van de uitrol van zonne-energie in de (sociale) huursector.

Onderzoek naar zonnepanelen op huurwoningen

Het ministerie van BZK werkt momenteel aan de uitvoering van de motie Beckerman, die oproept tot onderzoek naar hoe sociale huurders beter ondersteund kunnen worden bij de adoptie van zonnepanelen. Holland Solar volgt deze ontwikkelingen nauwlettend en ondersteunt in principe alle initiatieven die de uitrol van zonnepanelen op huurwoningen kunnen versnellen.

Normering Europese Richtlijn voor Energieprestaties van Gebouwen (EPBD)

Volgens de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen moeten vanaf 2030 alle nieuwe woningen zijn voorzien van zonnepanelen. Holland Solar zet zich in voor een effectieve vertaling van deze richtlijn naar de Nederlandse wetgeving.

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!