Cybersecurity

Elke dag komen er in Nederland honderden nieuwe zonnestroomsystemen bij. Dat maakt ze helaas ook interessanter voor hackers. Om de groene stroom van zonnepanelen te gebruiken is een omvormer nodig. Veel omvormers zijn met het internet verbonden zodat ze zo slim mogelijk de elektriciteit in de woning en aan het elektriciteitsnet kunnen leveren. Omvormers kunnen gehackt worden. Grootschalige zonnestroominstallaties hebben te maken met landelijke wetgeving voor het beveiligen van essentiële infrastructuur tegen cyberaanvallen. Dit is voor de sector nieuwe wetgeving. Kleinere zonnestroomsystemen vallen niet onder die wetgeving. Voor alle systemen zijn er eisen aan omvormers om te voorkomen dat deze gehackt kunnen worden.

Binnen de werkgroep Cybersecurity werkt Holland Solar aan bedrijven voorbereiden op aankomende regelgeving en het onderzoeken hoe cyberveiligheid van zonne-energiesystemen verhoogd kan worden. Hierbij werken we samen met belangrijke stakeholders op het gebied van cyberveiligheid.

 

Gerelateerd nieuws:

Studiemiddag data en cybersecurity

Er komt een nieuwe Europese richtlijn voor Netwerk- en Informatiebeveiliging (NIS2) aan, ook in de Energiewet zullen bepalingen inzake data worden toegevoegd. Wil je op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom dit onderwerp? Op 29 november 2023 organiseert de Juridische Werkgroep van Holland Solar in samenwerking met NWEA, Ploum en Eversheds Sutherland een studiedag over data en cybersecurity in de energiesector in de Kunsthal in Rotterdam. Schrijf je nu in!

Andere onderwerpen:

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!