Over zonneboilers

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak die het zonlicht opvangt en een opslagvat om het warme water in op te slaan. Het opslagvat staat of ligt in de woning of in het gebouw.

Subsidie
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft in Nederland kleinverbruikers een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers. Deze subsidieregeling is tot en met 2030 van kracht. Voor grootverbruikers zijn er andere stimuleringsregelingen, zoals de SDE+-regeling.

Soorten zonneboilers en zonnecollectoren
Zonnecollectoren en zonneboilers zijn er in diverse soorten en maten. De bekendste soorten zonneboilers zijn:

  1. Standaard zonneboiler: bij dit meest voorkomende systeem worden er zonnecollectoren op het dak geplaatst en wordt het opslagvat in de woning of in het gebouw geplaatst.
  2. Compacte zonneboiler: bij dit systeem zijn de zonnecollector en het voorraadvat geïntegreerd en daardoor compact. Het is een oplossing voor huizen waar geen plaats is voor een opslagvat binnen.
  3. Zonneboilercombi: bij dit systeem wordt de zonnewarmte niet alleen gebruikt voor het opwarmen van water, maar ook voor het verwarmen van de woning of het gebouw.

De bekendste soorten zonnecollectoren die in zonneboilersystemen gebruikt worden, zijn:

  1. Vlakkeplaatcollector: deze zonnecollectoren hebben een vlakke glasplaat met daaronder een collector van metaal. Deze zonnecollector ziet er min of meer hetzelfde uit als een zonnepaneel dat stroom opwekt.
  2. Vacuümbuiscollector: deze zonnecollectoren bestaan uit een serie buizen die naast elkaar op het dak liggen. Daar het aantal buizen in een collector variabel is, is het ook gemakkelijk om de omvang van de collector aan te passen.

Meer informatie?
Bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is meer onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie over zonneboilers te vinden. Deze organisatie is in 1998 opgericht op voordracht van de rijksoverheid. Op de website van Milieu Centraal is alle informatie over zonneboilers op een rij gezet. De portal geeft voor u als eigenaar van een woning, als huurder of als lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) de gewenste informatie.

Daarnaast kunt u ook terecht bij de website ‘Energie besparen doe je nu’ die onderdeel is van de gelijknamige landelijke promotiecampagne van de rijksoverheid. Deze campagne richt zich op particuliere woningeigenaren en VvE’s.

Marktcijfers
Informatie over de hoeveelheid zonneboilers en zonnecollectoren die in Nederland geïnstalleerd zijn, vindt u hier.