Over zonnepanelen

Zonnepanelen (PV) zetten zonlicht om in elektriciteit. Zonnepanelen bestaan uit verschillende zonnecellen die daglicht opvangen en met behulp van een omvormer omzetten naar stroom. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnepaneel elektriciteit. In Nederland zijn er in de afgelopen jaren vele miljoenen zonnepanelen geïnstalleerd.

Stroom terugleveren
Als zonnepanelen gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet spreekt men van een netgekoppeld PV-systeem. Zo’n systeem wordt doorgaans gebruikt voor woningen en bedrijven. Overtollige elektriciteit – die niet wordt gebruikt binnen het huis of het gebouw – kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Via de salderingsregeling wordt dit voor kleinverbruikers (met een hoofdzekering van maximaal 3 x 80 ampère) verrekend met de stroom die wordt afgenomen van de energieleverancier. Voor grootverbruikers zijn er andere stimuleringsregelingen, zoals de SDE+-regeling.

Soorten zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in diverse soorten en maten. Het soort zonnepaneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen uit bestaan. De bekendste soorten zonnepanelen zijn:

  1. Monokristallijn zonnepanelen: deze zijn vaak te herkennen aan hun zwarte kleur. Er is een speciaal productieproces nodig om de zonnecellen voor monokristallijn zonnepanelen te produceren. Hierdoor zijn de kosten weliswaar hoger, maar gaan de zonnepanelen langer mee met een relatief hoog rendement van 20 procent of meer.
  2. Polykristallijn zonnepanelen: deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur. De aanschafprijs is lager dan bij monokristallijn zonnepanelen, evenals het rendement.
  3. Dunne-film zonnepanelen: deze zijn opgebouwd uit dunne laagjes zonnecellen. Eigenschap van dunne-film zonnepanelen is dat ze flexibel en lichtgewicht zijn.

Meer informatie?
Bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is meer onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie over zonnepanelen te vinden. Deze organisatie is in 1998 opgericht op voordracht van de rijksoverheid. Op het Portaal Zonnepanelen van Milieu Centraal – dat tot stand is gekomen met medewerking van Holland Solar – is alle informatie over zonnepanelen op een rij gezet. Dit portaal  is speciaal voor u als eigenaar van een woning, als huurder, als lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) of als midden- en kleinbedrijf (MKB)  en geeft u hierover uitgebreide informatie.

Daarnaast kunt u terecht bij de website ‘Energie besparen doe je nu’ die onderdeel is van de gelijknamige landelijke promotiecampagne van de rijksoverheid. Deze campagne richt zich op particuliere woningeigenaren en VvE’s.

Marktcijfers
Informatie over de hoeveelheid zonnepanelen die in Nederland geïnstalleerd zijn vindt u hier.