PVT

PVT staat voor Photovoltaïsch-thermisch. Dit is een techniek die de conventionele zonnestroom (PV) en zonnewarmte (thermisch) oplossingen combineert in één paneel! Een PVT paneel kan op daken, land en water geïnstalleerd worden. In het paneel wordt een laag water verwarmd wat wordt opgeslagen , bijvoorbeeld in een boilervat in de woning, voor lokaal gebruik. Denk aan douchewater, kraanwater en ruimteverwarming . Boven de ‘waterlaag’ zit een laag dat elektriciteit opwekt zoals we dat kennen van zonnepanelen, hiermee kan het gebouw van elektriciteit worden voorzien. PVT panelen zijn daarmee een extra mooie oplossing voor bijvoorbeeld woningen met een gelimiteerd dakoppervlak; warmte en elektriciteit wordt op één klein oppervlakte opgewekt.

Subsidie
Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie, ofwel ISDE, geeft de Nederlandse overheid particuliere woningeigenaren met een klein verbruik de mogelijkheid om met een tegemoetkoming de aankoop van PVT panelen toegankelijker te maken. Op de website van  RVO zie je welke panelen in aanmerking komen voor de subsidie. Ook komen grootschalige PVT projecten in aanmerking voor subsidie via de SDE++ regeling. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de website van RVO.

Type PVT systemen

Binnen de categorie PVT systemen zijn er panelen die op Hoge Temperatuur (HT) en op Lage Temperatuur (LT) werken. De HT-PVT panelen leveren water met een temperatuur van 60 à 70°C aan. Voor industriële processen, of gebouwen met een hoog elektriciteit en warmwaterverbruik zijn dit goede duurzame oplossingen. Daarnaast bestaan er LT-PVT panelen, deze leveren water van een lagere temperatuur en onttrekken naast zonlicht en -warmte ook energie aan de buitenlucht zelf. Dit type paneel is goed te combineren met een (hybride) warmtepomp omdat deze ook water op lage temperatuur aanlevert.

Andere voordelen van PVT panelen naast dat deze warm water én elektriciteit leveren zijn de lage omgevingsimpact en de hoge efficiëntie van de panelen op de markt.

Meer informatie?

Voor informatie over PVT panelen; check de websites van onze leden hier.