Naar aanleiding van de brief over het stimuleren van hybride warmtepompen van 28 oktober heeft Holland Solar haar focus gelegd op het positioneren van zonnewarmte als hybride techniek die meegenomen moet worden in deze wijziging van de ISDE. Wij hebben hiervoor gesproken met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat én Kamerleden van de ChristenUnie die Holland Solar´s standpunt hierin delen.

Tijdens het Tweeminutendebat Klimaat en Energie van donderdag 9 december 2021 heeft Kamerlid Grinwis een motie ingediend over dit onderwerp. In deze motie is benoemd dat de subsidie voor zonnewarmte systemen gelijk getrokken moet worden met de voorgestelde wijziging van de subsidie voor hybride warmtepompen binnen de ISDE regeling. Holland Solar ondersteunt deze motie van Kamerlid Grinwis.

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius heeft tijdens het debat aangegeven dat zij ‘het oordeel Kamer meegeeft’ aan de motie. Dat wil zeggen dat het Ministerie neutraal naar de motie kijkt. Er is op dinsdag 14 december gestemd en de motie is aangenomen. Daar zijn we natuurlijk als Holland Solar erg blij mee, we kunnen het aannemen van deze motie beschouwen als een succes voor het positioneren van zonnewarmte als hybride warmtetechnologie! Daarnaast heeft de Staatssecretaris aangegeven dit ook verder te willen bespreken met de warmtepomp branche. Vanuit Holland Solar gaan wij dan ook direct het gesprek aan met de warmtepomp branche en het Ministerie over de positie van zonneboilers en PVT als hybride oplossingen.

Lees hier De brief en De motie.