Holland Solar zoekt een ‘stagiair(e) lokaal beleid en maatschappelijk enthousiasme voor zonne-energie’ met kennis van en affiniteit met zonne-energie, en het liefst enige studie-ervaring op het gebied van lokale politiek, recht of bestuurskunde in combinatie met duurzaamheid.

Holland Solar is dé belangenbehartiger van de Nederlandse zonne-energiesector die er samen met de markt voor zorgt dat zonne-energie de belangrijkste energiebron van Nederland wordt. We beïnvloeden relevante besluitvorming en sturen mede de agenda rond wet- en regelgeving en subsidies. Als brancheorganisatie werken we nauw samen met onze leden aan het inspireren, informeren, verbinden en verder professionaliseren van de Nederlandse zonne-energiesector.

De Nederlandse zonne-energiesector groeit hard en dat zal voorlopig niet stoppen. De branchevereniging van deze bewegelijke sector zoekt een stagiair(e) die wil duiken in de complexiteit van lokaal beleid en maatschappelijk enthousiasme voor grootschalige zonne-energieprojecten. Als stagiair werk je nauw samen met het Holland Solar team en partners om (lokale) overheden en andere belangenorganisaties te helpen hun kennis te vergroten over hoe grootschalige zonnestroomsystemen een meerwaarde kunnen leveren voor de omgeving. Daarnaast ondersteun je het team in gesprekken met leden, andere belangenorganisaties en lokale overheden. Houd jij ervan om de diepte in te gaan rond wet- en regelgeving en normen aangaande zonnestroomsystemen?  Doe jij dat graag in nauwe samenwerking met je collega’s, onze leden en stakeholders om ons heen? Dan is deze stageplek een prachtige start van een mogelijke carrière in de wondere wereld van zonne-energie, duurzaamheid en public affairs.

Jij, als beleidsmedewerker, wordt actief in een netwerk van beleidsambtenaren, netbeheerders, bedrijven en collega brancheorganisaties. Je gaat zelfstandig aan de slag en ondersteunt de secretaris van meerdere werkgroepen op het gebied van grootschalige zonne-energie projecten op grond, water en daken. Samen met het Holland Solar team en de bedrijven die bij ons zijn aangesloten zet je je in om knelpunten in beleid en regelgeving aan te pakken en oplossingen te bedenken. Samen met collega’s en leden van de werkgroepen geef je input op beleidsdocumenten en help je mee de sector te vertegenwoordigen in overleggen met andere brancheverenigingen, ambtenaren, en andere stakeholders. Daarnaast maak zelfstandig je analyses en schrijf je brieven en papers om de lobby te ondersteunen.

Je staat aan het begin van je carrière waarbij je al de nodige theoretische kennis ontwikkeld hebt. Je hebt een natuurlijke neiging om goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in het nieuws, en vindt het interessant om inzicht te verwerven in relevante wet- en regelgeving. Tenslotte ben je bedreven in het goed onderhouden van relevante contacten en het afstemmen met veel partijen. Kortom jij bent een beleidsmaker en lobbyist met impact in spé.

Wij zijn op zoek naar

Een WO student, het liefst in de masterfase van zijn of haar studie, bij voorkeur afstuderend in de richting van de beleids-, overheids- of de energiesector. De ideale kandidaat heeft aantoonbare affiniteit met zonne-energie en/ of met de energietransitie. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan een studie bestuurskunde, politicologie, of milieuwetenschappen. Je bent oplossingsgericht en kunt goed hoofd- en bijzaken scheiden en je laat je niet ontmoedigen door bureaucratie (omdat je snapt dat dit er af en toe bij hoort). Je hebt goede communicatieve vaardigheden, hebt een goed inlevingsvermogen, en zoekt graag naar praktische oplossingen voor de sector.

Wij bieden je …

Een uitdagende stageplek met een prima stagevergoeding, computer en vergoeding voor reis- en telefoonkosten. Na een inwerkperiode zal je ervaren dat er op deze stageplek (0,8 – 1,0 FTE in overleg) veel variatie zit en dat je veel vrijheid krijgt om je werk zelfstandig in te richten. Holland Solar bestaat uit een gezellig hecht team van hardwerkende, gedreven professionals met hart voor de energietransitie in het algemeen en de rol die zonne-energie daarin speelt in het bijzonder. We delen ons kantoor met enkele andere organisaties die zich ook richten op de verduurzaming van ons energiesysteem, waardoor de lijntjes met onze “externe collega’s” kort zijn. Lunchen doen we beneden in het bedrijfsrestaurant en eens per maand is er een gezellige activiteit met het hele kantoor.

Sollicitatieprocedure

Ben je geïnteresseerd in deze vacature dan nodigen wij je van harte uit om zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór 23 april, je motivatiebrief + CV te sturen naar Nold. Via dit e-mailadres kun je ook terecht voor algemene vragen over de procedure en over de functie. Vanwege de beperkingen door het coronavirus zullen de sollicitatiegesprekken mogelijk digitaal plaatsvinden.