Vandaag heeft de Voedsel en Waren Autoriteit een waarschuwing doen uitgaan voor een brandrisico veroorzaakt door PV installaties van het merk Scheuten Multisol met de typenummeringen: P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66. Het betreft PV installaties die na augustus 2009 zijn gemonteerd. In Nederland zijn deze PV panelen ook toegepast. Het gaat om 1% tot 2% van de in Nederland geïnstalleerde PV panelen. Eerder gemonteerde PV-installaties of systemen van een ander merk worden niet in verband gebracht met dit brandrisico.

De waarschuwing is gebaseerd op een aantal gevallen van brand in Frankrijk, Italië, Duitsland en Griekenland die in verband zijn gebracht met deze PV panelen. Er zijn overigens geen gevallen bekend in Nederland. De curator van het failliete Scheuten Solar heeft opdracht gegeven tot reparatie van de fout. Hierbij worden alleen de toepassingen met een hoog risico aangepakt: PV panelen die in een dak zijn geïntegreerd.

Voor verdere informatie en adviezen van hoe nu te handelen verwijzen wij naar de website van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit: www.nvwa.nl.

Holland Solar betreurt het zeer dat deze situatie is ontstaan. Het failliet gaan van de leverancier heeft de zaken ernstig gecompliceerd. Hierdoor zijn de betrokken installateurs pas vorige week geïnformeerd over de typen die het betreft. Holland Solar heeft deze installatiebedrijven opgeroepen de zaken adequaat op te pakken, een duurzame oplossing te zoeken en snel met hun klanten contact op te nemen.

Holland Solar wijst er op dat er nu miljoenen daken in de wereld voorzien zijn van PV panelen. Deze panelen werken allemaal naar behoren. Er is geen indicatie dat deze op grote schaal een gevaar opleveren.