Tijdens de workshop regelgeving zonnewarmte die Holland Solar op 4 oktober voor haar leden organiseerde werd duidelijk dat het gaat om complexe materie. De regelgeving voor een zonnewarmte systeem is anders dan van een zonnestroom system. Een zonnewarmte systeem zit gekoppeld aan de waterleiding.

Na de introductie over het Handboek Zonne-energie door
Ernst van Tongeren volgde een presentatie van Chris van der Meijden, werkzaam bij de BDA. Chris legde ons uit welke bouwkundige eisen er gesteld worden aan zonne-collectoren en hoe we daar mee moeten omgaan. De meeste eisen gaan over de waterdichtheid van het dak waarop de collectoren bevestigd zijn en over windbelasting. Ter illustratie kwam er een aantal voorbeelden langs van zonne-energie installaties waarbij het fout gegaan is. Daarop volgde foto's van bouwkundige situaties waarbij we de discussie aangingen of een bepaalde situatie goed of fout was qua bouwkundige installatie.

Gerard van Amerongen praatte ons bij over de verschillende wettelijke- en kwalitatieve eisen die er zijn op het gebied van zonnewarmte. Bij zonnewarmte is er vaak sprake van veiligheidseisen ten aanzien van de drinkwaterkwaliteit. Hoewel een zonnewarmte installatie niet vaak de oorzaak is van een legionella besmetting kwam dit uitgebreid aan bod. Graag sluiten we besmetting ook in de toekomst uit door een juiste installatie van de collectoren en de rest van het warmwatersysteem.

De drie presentaties (Ernst van Tongeren- inleiding Handboek, Chris van der Meijden- bouwkundig en Gerard van Amerongen- installatie eisen en regelgeving) zijn hieronder te downloaden.