Voor zonne-energie is 2018 het jaar van de definitieve doorbraak: de Zonnewende. Niet alleen werden er veel zonnepanelen en zonnecollectoren geïnstalleerd, ook worden er steeds meer randvoorwaarden gecreëerd voor installatie en gebruik van zonne-energie.

Een greep uit de wapenfeiten van 2018:
 

* 1,124 GWp is tot nu toe toegevoegd in 2018: bijna 50% meer zonne-installaties.  Dat is een recordgroei. Met nog veel projecten op stapel.  Zonne-energie is nu de grootste gebruiker  van de stimuleringsregeling SDE+

* Op 1 juli werd het record aan opgewekte zonnestroom gebroken: 9% van de elektriciteit kwam die dag van de zon

* Holland Solar maakte een groeispurt door naar 151 leden (bijna 14% groei)

* Het draagvlak voor zonne-energie nam toe: zowel in Europa als in Nederland wil rond de 80% van de inwoners zonne-energie

* Het aantal banen in de zonne-energiesector groeide explosief: een verdriedubbeling in de installatie sinds 2008; In de sector werken nu 7.600 mensen voltijds, volgens het CBS.

* Er komen opleidingen voor de installatie van zonnepanelen in het regulier MBO-onderwijs

* Banken stelden een contract op voor zonne-energie op grote daken, zodat financiering eenvoudiger wordt.

* In modellen voor energietransitie in het Klimaatakkoord bevatten voor de gebouwde omgeving in alle gevallen zonnepanelen en vaak ook nog zonnewarmte. De rol van grootschalige opwek van zonne-energie wordt steeds vaker erkend.

* Er is een beloftevolle groei van zon op water gerealiseerd. Bijvoorbeeld Lingewaard: 100% collectief tot stand gekomen.
 

Meer informatie
Irene Bloemink, manager communicatie Holland Solar
06 46 251 446
irene.bloemink@hollandsolar.nl