Op 27 september organiseerde Holland Solar voor haar leden en andere geïnteresseerden een workshop over regelgeving die van belang is voor de installatie van zonnestroom. De aanleiding voor dit onderwerp is het nieuw verschenen Handboek Zonne-energie waarin van deze regelgeving een overzicht wordt gegeven. Leden van Holland Solar hebben met hun expertise meegewerkt aan de totstandkoming en de inhoud van dit Handboek. Met deze workshop wil Holland Solar bijdragen aan de kennis van installateurs zodat ze in staat zijn om hoge kwaliteit zonnestroom installaties te leveren.

De belangstelling voor deze workshop was groot. Voor een volle zaal werd een toelichting op het gebruik van het Handboek gegeven door Ernst van Tongeren. Het handboek is een waardevol naslagwerk. Chris van der Meijden van het opleidingscentrum BDA vertelde over de bouwkundige aspecten van zonthermische installaties. De berekening van de windlast voor zowel diverse soorten bevestiging kwam uitgebreid aan de orde. Gevolgd door een aantal voorbeelden waaruit bleek hoe het wel moet of waar het fout kan gaan.
De presentatie van Egbert Gramsbergen van RE-Source Renewable Energy over elektrische aansluitingen en veiligheid gaf goed overzicht over de wettelijke en andere eisen waaraan een zonnestroom installatie moet voldoen.

 

De presentaties van Ernst van Tongeren over het Handboek algemeen, Egbert Gramsbergen over de veiligheid en Chris van der Meijden over de bouwkundiger aspecten zijn hieronder te downloaden (de presentatie van Chris van der Meijden is dezelfde als op 4 oktober is gegeven)