Op zondag 23 juni hebben in Limburg vele bedrijven, auto’s, kassen en ook zonnepanelen schade ondervonden door een uitzonderlijke hagelbui, een zogenaamde 'supercel'.

Supercel
In een supercel is er een sterke opwaartse beweging. Warme lucht wordt in die bui gezogen en dat gaat met een veel hogere snelheid dan normaal in een onweersbui. In zo’n bui wordt een klein hagelsteentje steeds groter, doordat de steen op en neer gaat. Uiteindelijk speelt de zwaartekracht een rol en dan vallen ze dus naar beneden. Dus als de hagel groot en zwaar genoeg is, kan deze pas uit zo’n supercel naar beneden vallen. En dat gaat dan soms met honderd kilometer per uur.

Lokaal grote schade
Niet gek dus, dat er op plekken waar die stenen naar beneden vielen ook veel schade is. Vooral in Luyksgestel, Bergeijk, Asten, Deurne en Valkenswaard was het letterlijk raak meld omroep Brabant. Auto's zitten vol met deuken of hebben kapotte spiegels en ruiten. Maar er zijn ook foto's van beschadigde overkappingen en zonnepanelen.

Verzekering
Schade aan zonnepanelen is gedekt in de brand- opstalverzekering, maar de verzekeraar moet wel tijdig op de hoogte gebracht worden. De verzekeraar vergoedt wel directe schade, maar geen indirecte schade die zich pas na een aantal weken voordoet.

Is er schade aan de zonnepanelen?
Zonnepanelen die voldoen aan de internationale normserie IEC-61215 zijn in principe bestand tegen hagelinslag. Er wordt tijdens de test 11x een hagelsteen met een doorsnede van 2,5 cm tegen het paneel geschoten met een snelheid van 23 m/s (83 km per uur). Na deze beproeving wordt getest of het paneel nog steeds voldoet aan de specificaties en geen schade vertonen.
Helaas kunnen er onder zeer extreme weersomstandigheden hagelstenen met een nog grotere snelheid en doorsnede ontstaan. In dergelijke situaties kan de glasplaat toch breken en dat is levensgevaarlijk omdat er onder invloed van vocht kortsluiting kan ontstaan.

Advies aan eigenaren van zonne- energie installaties:
• Controleren of er schade is en foto’s maken van de schade.
• Schademelding doen bij de verzekeraar, ook als de schade niet visueel is.
• Indien zonnepanelen visueel kapot zijn, zet de omvormer dan uit. Noteer de totaalstand van de productie van de panelen tot het moment van uitzetten.
• Laat een inspectie uitvoeren van uw zonnepanelen. Deze inspectie kan samen met een offerte ingediend worden bij uw verzekeringsmaatschappij ter goedkeuring.