Erik Lysen van Holland Solar reageert bij BNR radio op het nieuws dat IKEA vandaag start met de verkoop van zonnestroompanelen.

Dat IKEA nu met zonnestroom installaties komt bevestigt dat zonne-energie een volwassen product geworden is. Een bredere groep mensen komt in aanraking met zonne-energie en dat is goed nieuws. Het allerbelangrijkste vindt Holland Solar dat bij de installaties die geleverd worden hoge eisen worden gesteld aan kwaliteit en ook aan de veiligheid tijdens installatie. Er is genoeg ruimte voor deze marktpartij, nu is er 1 Gigawatt opgesteld in Nederland, en volgens het Energie Akkoord moeten we de komende jaren groeien naar 6 Gigawatt in 2023.

Voor alle duidelijkheid: IKEA verkoopt de zonnestroom installaties niet zelf, dat doet het Chinese energiebedrijf Hanenergy, die een winkel krijgt bij de IKEA vestigingen. Hanenergy werkt nauw samen met de Nederlandse tak van het Engelse bedrijf Solar Century, die zorgdraagt voor het ontwerp, de offerte en de inspectie bij de bouw. Solar Century Benelux sluit ook de contracten met Nederlandse installateurs. IKEA gaat dus géén zelfbouwpakketten verkopen.

Technische informatie: Hanergy heeft in 2012 het bedrijf Solibro in Duitsland gekocht en die gaan de dunne-film CIGS panelen leveren. De afmetingen zijn 80 * 120 cm. Met 125 Wp is het rendement ongeveer 13%, dus lager dan de standaard silicium panelen (15% tot 20%). Verhoudingsgewijs is dus meer dakoppervlak nodig voor hetzelfde geïnstalleerde vermogen.

Luister het hele fragment van de uitzending van BNR radio van 28 oktober hier terug

Lees hieronder het persbericht van Hanergy met daarin onder anderen systeem- en prijsinformatie.