Op 19 november 2014 zullen tijdens de SunDayNL voor de tweede keer de Dutch Solar Awards uitgereikt worden. De inschrijving voor de Dutch Solar Awards is opengesteld en geïnteresseerden kunnen zich in vier verschillende categorieën tot 1 september 2014 inschrijven via info@dutchsolarawards.nl. In de september-editie van Solar Magazine zullen de genomineerden bekendgemaakt worden.

Uit alle inzendingen zal een vakjury per awardcategorie drie finalisten selecteren. Deze vakjury bestaat uit diverse vertegenwoordigers van het projectteam van de SunDay en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Holland Solar, de TKI Solar Energy, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Solliance en het Solar Energy Application Centre (SEAC) nemen zitting in de jury.

Industry Development Award

Deze award gaat naar een bedrijf dat excelleert in het genereren van een industriële innovatie. Van het ontwikkelen van productieapparatuur voor zonnecellen, een nieuw zonneboilerconcept, volledig geautomatiseerde moduleproductielijnen, nieuwe moduleconcepten tot wafer crackdetectiesystemen. Criteria zijn onder meer innovativiteit, duurzaamheid, functionaliteit, gebruikersgemak en veiligheid. De award wordt toegekend aan een innovatie die de voortgang van de industrie en de markt op een mondiale schaal versterkt.

Project Development Award

Deze award staat symbool voor grensverleggende samenwerking op het gebied van zonne-energie in de vorm van een gerealiseerd solar project. Omdat markt- en technologische ontwikkelingen snel gaan, is het onvermijdelijk dat organisaties met elkaar moeten samenwerken om succesvol te zijn. Organisaties en ondernemingen met lef gaan hierin voorop, zij die hun nek hebben uitgestoken komen in aanmerking voor deze award. Voorbeelden: van de eerste woonwijk met volledige BIPV-concepten, gerealiseerd door een samenwerking tussen een solar fabrikant, woningbouwvereniging en architect, tot de eerste vloot elektrische voertuigen die volledig met zonne-energie geladen wordt door een samenwerking tussen een solateur, leasemaatschappij en fleetowner.

Young Solar Award

De Young Solar Award wordt uitgereikt aan solar start-ups. Het betreft bedrijven die gestart zijn na 1 maart 2012 en zodoende maximaal tweeënhalf jaar actief zijn. Het gaat om ondernemingen die een grote ontwikkeling hebben doorgemaakt qua technologische innovatie en/of qua groei van hun bedrijf. Genomineerden kunnen uiteenlopen van technostart-ups tot snelgroeiende solateurs. Van alle genomineerden gaat een stimulerende werking uit binnen hun marktsegment en hun producten/diensten hebben zowel bekendheid/naam in de sector als daarbuiten.

Solar Thesis Award

De Solar Thesis Award beloont de universitaire of hbo-scriptie, paper of proefschrift, waarbij de kennis van zonne-energie het meest vooruit geholpen wordt. Alle invalshoeken zijn denkbaar, van technisch tot historisch en van juridisch tot sociologisch; van doorbraak in de toepassing van solar technologie tot doorbraak in de generatie van nieuwe zonnetechnologie.

Naar de website van SolarMagazine voor de inschrijfformulieren