Architectonisch verantwoorde zonne-energie op GEVEL 2014

Nederlandse zonne-energiesector demonstreert nieuwe gebouwgeïntegreerde oplossingen

In het oog springende blauwe panelen die aan de gevel 'hangen'? Dit is al lang niet meer de enige manier om zonne-energie in een gebouw te verwerken. Op GEVEL 2014 tonen een grote groep van Nederlandse bedrijven uit de zonne-energiesector, onder leiding van brancheorganisatie Holland Solar, nieuwe, geïntegreerde zonne-energieproducten voor gevels en daken. Bovendien verzorgen zij een dagelijks lezingenprogramma over dit onderwerp. GEVEL vindt plaats van 22 tot en met 24 januari in Ahoy Rotterdam.

Van prefab tot multifunctioneel

Nederlandse bedrijven spelen een belangrijke, innovatieve rol bij de integratie van zonnepanelen in gebouwen. Allerlei nieuwe zonne-energieproducten worden ontwikkeld. Op het Solar Expo & Theater op GEVEL 2014 geeft brancheorganisatie Holland Solar een overzicht van de esthetische en technische oplossingen voor de integratie van zonne-energieproducten in gevels en daken. Zo zijn er gevels waarbij de zonnepanelen nauwelijks zichtbaar zijn, prefab zonne-energiedaken en panelen met geïntegreerde reinigingssystemen.
Een voorbeeld van een gebouw waarbij gebruik is gemaakt van gebouwgeïntegreerde zonnepanelen is het Eneco World project. In dit nieuwe Eneco hoofdkantoor zijn bijzondere technische en duurzame oplossingen verwerkt op het gebied van zonne-energie, windenergie en luchtcirculatie. Het gebouw is op grote schaal voorzien van zonnecellen. Zo heeft het gebouw aan de Zuidkant één van Nederlands grootste gevelgeïntegreerde zonnestroomsystemen met een geveloppervlakte van 500m2.

Lezingen

Holland Solar en de groep bedrijven uit de zonne-energiesector verzorgen ook een compleet lezingenprogramma op GEVEL over de praktische mogelijkheden van gebouwgeïntegreerde oplossingen voor zonnepanelen.

Erik Teunissen van Berenschot geeft in zijn lezing de oplossing voor een betere samenwerking tussen de bouw- en de architectuursector en de zonne-energiesector. Hij is projectleider van verschillende succesvolle projecten waarbij zonne-energiebedrijven, architecten en bouwbedrijven gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van nieuw oplossingen voor de integratie van zonnepanelen in gebouwen en woningen. In zijn lezing legt hij uit hoe deze sectoren elkaar hebben gevonden en op welke wijze geïnteresseerden kunnen aansluiten bij deze innovatietrajecten.

Dat zonnepanelen op of aan een pand, en zeker geïntegreerde panelen, ook mooi kunnen zijn laat Teus Olivierse van Solar Electricity Development zien in zijn lezing over de architectuur van zon PV. Daarbij geeft hij concrete voorbeelden van technieken die beschikbaar zijn, maar die nog onvoldoende worden toegepast.

Het dagelijks kunnen wassen van gebouwgeïntegreerde zonne-energiepanelen levert méér energieopbrengst op. Hoe meer tijd de maximale opbrengst beschikbaar is, hoe meer bruikbare elektriciteit wordt opgewekt en hoe meer energie wordt bespaard. Alain Kahn van 4 Washing toont in zijn presentatie de mogelijkheid en het effect van het dagelijks automatisch wassen van zonnepanelen.

Elbert-Jan Achterberg van Straightforward geeft in zijn lezing voorbeelden van oplossingen voor geïntegreerde panelen in gevels en daken die in 2014 op de markt zullen komen. Straightforward begeleidt ondernemers die kosteneffectieve en esthetische oplossingen voor zonnedaken en gevels ontwikkelen.

Kwaliteit is essentieel bij de keuze van een zonne-energiesysteem; maar hoe weet je welke producten voldoen aan de juiste kwaliteitseisen? Bovendien wil je weten welke bedrijven de erkende expertise in huis hebben voor het uitvoeren van het installatiewerk. Ernst van Tongeren van Holland Solar bespreekt in deze lezing de aspecten waar architecten en opdrachtgevers op moeten letten om kwaliteit te herkennen.
Kijk hier voor het volledige lezingenprogramma van Holland Solar met data, locatie en tijdstippen.

Over GEVEL 2014

Innovatief, grensverleggend en architectonisch verantwoord. GEVEL is met kwalitatief hoogstaande exposanten de belangrijkste vakbeurs voor de architect en ontwerpers op het gebied van gevels. Bezoekers vinden op GEVEL de nieuwste geveltechniek en –vormgeving, systemen en oplossingen, referentieprojecten, mock-ups, het Grote Gevelcongres en netwerkbijeenkomsten, exposities en competities. Meer informatie over GEVEL is te vinden via www.gevel-online.nl
Tegelijkertijd met GEVEL vindt Material Xperience plaats.