Holland Solar heeft een nieuw bestuurslid: Michiel Sluimers. Tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering van Holland Solar werd de Directeur Strategie van Sunrock benoemd tot Penningmeester. Daarnaast zal hij zich bezighouden met de relatie van Holland Solar met Solar Power Europe uit te breiden. Graag stellen we hem aan je voor!

Michiel Sluimers is inmiddels iets meer dan 10 jaar werkzaam in de zonne-energie sector. De interesse voor het onderwerp zonne-energie ontstond al vroeg. Tijdens zijn studie Technische Aardwetenschappen in Delft begon hij zich bezig te houden met de morele bezwaren rondom fossiele brandstoffen en zette hij in 2006 met medestudenten een initiatief op voor zon op grote daken.

Daarna kwam hij niet direct in de zonne-energie sector terecht, maar werkte hij als strategie consultant. Binnen het bedrijf kwamen er af en toe aanvragen van klanten die iets met zon deden, voornamelijk in andere landen in Europa. Die opdrachten trok hij enthousiast naar zich toe. Nadat hij terugkwam van een opdracht in Engeland op het gebied van zonne-energie en financiering, wist hij zeker dat hij in de sector wilde gaan werken.

Daarom richtte hij samen met installatiebedrijf de Zonnefabriek ‘HuurDeZon B.V.’ op. om zonne-energie beschikbaar te maken voor woningcorporaties. Na een grote klus voor woningcorporatie Eigen Haard in 2016, verschoof zijn interesse naar grotere projecten met meer impact en ging hij aan de slag bij Sunrock. Toen nog een organisatie die zich alleen bezighield met financieringen. “Ik heb de organisatie echt zien groeien. Toen ik binnenkwam waren we nog maar met 5 man. Zonne-energie werd steeds betaalbaarder en het leek het erop dat ook in de SDE ruimte zou kunnen komen voor zonne-energie. Toen zijn we zelf projecten gaan ontwikkelen. We wilden ons helemaal richten op grote daken.” Het onderwerp waar Michiel Sluimers zich tijdens zijn studie al mee bezig hield. Inmiddels is Sunrock gegroeid tot een organisatie met ongeveer 100 medewerkers en vervult hij sinds 2020 de functie van Directeur of Strategie. Naast het uitzetten van de strategie van de organisatie houdt hij zich ook bezig met Public Affairs en de invulling van ESG binnen Sunrock.

Hoe lang ben je betrokken bij Holland Solar?

Sunrock is sinds 2018 lid van Holland Solar. Toen ik in 2020 deze functie kreeg, ben ik ook actief geworden in werkgroepen van Holland Solar. Klimaatverandering en de energietransitie zijn één van de belangrijke thema’s van onze tijd. Er wordt veel over gepraat en over gesproken. En onze sector is nog jong en vol met relatief kleine bedrijven. Dan is het ontzettend belangrijk om een centraal geluid te hebben.

Waarom wilde je graag deel uitmaken van het bestuur?

Ik vind het belangrijk om mee te werken aan de branchevereniging nog beter op de kaart te zetten. Als penningmeester zal ik er natuurlijk voor zorgen dat de financiën van de vereniging gezond blijven. Maar wat ik extra leuk vind aan deze bestuursfunctie is dat ik ook de relatie met SolarPower Europe wil versterken. Binnen de Europese Commissie zijn er allemaal belangrijke plannen gemaakt op het gebied van zonne-energie en zon op dak komt wordt heel belangrijk. Dan komt het goed uit dat we in Nederland heel veel zon op dak hebben. Meer dan in bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk. We hebben in Nederland veel ervaring liggen. Daarom vind ik het heel belangrijk om de relatie met Solar Power Europe uit te breiden.

Heb je zin om aan de slag te gaan?

Ja ik heb er heel veel zin in, nieuwe dingen doen is leuk!