De zonnewarmtesector in Nederland groeit, en de vraag naar duurzaam opgewekt warm water en verwarming zal de komende jaren alleen maar toe nemen. Met de huidige gas- en elektriciteitsprijzen is het financieel interessant voor bedrijven en particulieren om in een zonnewarmtesysteem te investeren. Om deze systemen te kunnen plaatsen zijn er technisch geschoolde vakmensen nodig. En daar maakt de zonnewarmtesector werk van!

Partners
Samen met onze partners; opleider ‘IW Nederland’, de branchevereniging voor installateurs ‘Techniek Nederland’, het opleidingsfonds voor de techniek ‘Wij Techniek’, en de kennisorganisatie voor techniek in de gebouwde omgeving ‘ISSO’ gaat Holland Solar aan de slag met het opleiden van een nieuwe lichting zonnewarmtemonteurs.  

Opleiding
Momenteel zijn alle opleidingen voor deze monteurs alleen te volgen bij individuele leveranciers van zonnewarmteproducten. Voor de moderne vakman en vakvrouw die een breed installatiepakket aan klanten aanbiedt, is dit een drempel om ook zonnewarmtesystemen te installeren.

Met de tweedaagse training tot allround zonnewarmte monteur die IW Nederland gaat aanbieden wordt het mogelijk dat nieuwe, ervaren en de techniek instromende vakmensen een product-neutrale opleiding voor het installeren van zonnewarmtesystemen krijgen. Daarnaast wordt het mogelijk om de (nieuwe) vakbekwaamheid te registreren in het vakpaspoort.

Project
De nieuwe training voor allround zonnewarmte monteurs wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan de kosten voor het uitwerken van het lesprogramma. Wij zijn allen verheugd dat het Ministerie bekend heeft gemaakt dat zij deze bijdrage officieel zal verlenen!

Naast het lesprogramma dat mede tot stand kan komen met dank aan de Rijksoverheid, stellen verschillende leden van Holland Solar proefinstallaties aan IW Nederland ter beschikking. Zo maken we de opleidingen voldoende theoretisch onderbouwd en vooral praktijkgericht!
In de training wordt de cursist meegenomen in alles wat hij of zij nodig heeft voor het installeren, onderhouden en opleveren van een zonnewarmtesysteem. Samen met alle partners kijkt Holland Solar er naar uit om in 2022 te starten met de eerste opleidingen.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden om deel te nemen aan de cursus zonnewarmte monteur?
Houd dan de website van Holland Solar en IW Nederland in de gaten.