Vandaag op Prinsjesdag benadrukt Koning Willem-Alexander in zijn troonrede dat bedrijven steeds vaker aanlopen tegen een gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet en dat we tegelijkertijd door moeten met het verduurzamen van Nederland.
Met het vandaag gepresenteerde wetsvoorstel voor het afschaffen van de salderingsregeling per 2027 opent het Kabinet de deur naar de oplossing voor dit vraagstuk dat ook voor huishoudens vandaag de dag actueel is. We roepen daarom het kabinet op om bij het afschaffen van deze regeling beleid te maken voor het verhogen van het eigen verbruik van zonnestroom.
Maar ook bij de industrie vormt het bij elkaar brengen van vraag en aanbod een oplossing voor de netproblematiek en leveringszekerheid. Steeds meer ondernemers lopen aan tegen de grenzen van het elektriciteitsnet, zij kiezen steeds vaker voor (het direct aansluiten op) een zonnepark in combinatie met een batterij om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Het is daarom teleurstellend dat er minder overheidsstimulering voor batterijen beschikbaar komt.
Het uitgangspunt van de regeringsplannen is: wat kan wél. Als zonne-energiesector zijn we ervan overtuigd dat we bij kunnen dragen aan het oplossen van de uitdagingen die er op ons pad liggen.
Het kabinet heeft vandaag het wetsvoorstel naar de kamer gestuurd om de salderingsregeling voor zonnepanelen per 2027 af te schaffen. Hiermee komt een einde aan jarenlang stimuleren van zonnestroom voor huishoudens in Nederland. De salderingsregeling heeft de afgelopen jaren sterk bijgedragen aan de groei van zonnepanelen in Nederland. Inmiddels liggen op ruim 3 miljoen woningen zonnepanelen. Holland Solar is dankbaar voor deze stimulans, maar zag ook dat de regeling in haar huidige vorm niet langer houdbaar was door oplopende terugleverkosten en toenemende netproblematiek. Met het afschaffen van de regeling per 2027 is het tijd om de volgende stap te zetten in de energietransitie waarin de focus zal komen te liggen op het zelf gebruiken van de stroom die wordt opgewekt.
Uit recent onderzoek van CE Delft en TNO is gebleken dat met een forse stijging van het percentage eigen gebruik van zonnestroom van 30 naar 60% het financieel rendement van zonnepanelen bijna weer op het niveau van de situatie mét salderen komen. Als dit bewerkstelligt kan worden zal dit niet alleen bijdrage aan een continue voortgang van de verduurzaming van Nederland, maar ook aan het tegengaan van netproblematiek.
Ook voor bedrijven in Nederland is het belang van het bij elkaar brengen van vraag en aanbod groot. De groei van vraag en aanbod blijven op dit moment nog uit de pas lopen. Alleen als vraag en aanbod naar elektriciteit in een gezamenlijk ritme van benodigde groei voor verduurzaming en elektrificatie komen is het mogelijk om de klimaatdoelen te halen. Het mag duidelijk zijn dat daar aanvullend beleid voor vereist is. Holland Solar roept op om meer in systemen te denken bij de invulling van verduurzamingsvraagstukken voor bedrijven.
Steeds meer ondernemers die aanlopen tegen de grenzen van het elektriciteitsnet kiezen voor (het direct aansluiten op) een zonnepark in combinatie met een batterij om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Uit de stukken van de Miljoenennota blijkt dat de subsidie voor batterijen bij zonneparken fors verlaagd is. Waar deze eerder nog een totaal van ruim 400 miljoen euro bedroeg is dit budget nu aanzienlijk gereduceerd tot 257 miljoen. Dat is teleurstellend want het introduceren van batterijen bij zonneparken is een belangrijk onderdeel van het werken aan gebalanceerde energiesystemen. Met batterijen kunnen we ervoor zorgen dat het overschot aan zonnestroom beschikbaar komt op momenten dat gascentrales hard staan te draaien, de zon minder hard schijnt, of er een gebrek is aan netcapcaciteit. Holland Solar gaat graag verder in gesprek met het Ministerie over de invulling en uitwerking van deze maatregel uit het Klimaatfonds.