Nulmeting Convenant Hernieuwbare Energie afgerond

Geplaatst op:

Het onafhankelijke secretariaat van het Convenant Hernieuwbare Energie heeft de afgelopen periode een nulmeting uitgevoerd bij deelnemende bedrijven. Deze eerste beoordeling brengt de stand van zaken van het due diligence beleid en de uitvoering ervan door de bedrijven in kaart. Op dit moment zijn er 53 bedrijven en organisaties uit de zonne- en windenergiesectoren aangesloten bij het convenant, waaronder Holland Solar. De resultaten tonen niet alleen aan waar bedrijven al sterk staan, maar ook waar ze nog stappen kunnen zetten. Op basis van deze eerste analyse kunnen bedrijven nu zowel zelf als gezamenlijk hun IMVO due diligence verder verbeteren. 

IMVO due diligence 

Met deelname aan het convenant committeren bedrijven zich aan het toepassen van due diligence (“gepaste zorgvuldigheid”) bij internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat betekent dat de bedrijven toezeggen de risico’s en effecten van hun activiteiten en de toeleveringsketens te onderzoeken en adresseren. Het convenant volgt hiermee de internationale standaard voor due diligence van de OESO en de VN Principes voor bedrijven en mensenrechten.  

Het proces van due diligence bestaat uit verschillende stappen, waaronder het opstellen van beleid; het doen van een risico-analyse; het stoppen, voorkomen of beperken van mogelijke negatieve gevolgen, het communiceren over de voortgang, en het zorgen voor herstelmaatregelen. De voortgang van de aangesloten bedrijven wordt jaarlijks beoordeeld door het onafhankelijk secretariaat van het convenant bij de SER op basis van een beoordelingskader dat door de partijen gezamenlijk is opgesteld. De resultaten per bedrijf blijven vertrouwelijk, maar een samenvatting van de voortgang op sectorniveau is vandaag door de SER gepubliceerd.

 

De eerste resultaten 

Uit de eerste analyse die nu is uitgevoerd, blijkt dat de bedrijven uit de zonne-energiesector die bij het convenant zijn aangesloten op dit moment voornamelijk vooruitgang hebben geboekt op de eerste due diligence stap; het integreren van verantwoord ondernemen in hun beleid en management.  

Zo heeft panelenproducent Solarwatt haar beleid tegen dwangarbeid publiek gemaakt en ook gecommuniceerd over de stappen die zijn gezet om het beleid te implementeren. Groenleven heeft een Supplier Code of Conduct opgesteld die duidelijke verwachtingen uitspreekt naar leveranciers over arbeidsomstandigheden. Vattenfall heeft op basis van consultaties met stakeholders een uitgebreid mensenrechtenbeleid opgesteld dat vervolgens is goedgekeurd door de Raad van Bestuur. 

Nog te nemen stappen 

Op basis van de resultaten van de nulmeting kunnen bedrijven zelf aan de slag met het verbeteren van IMVO binnen hun ketens. Daarnaast zal binnen het convenant collectief en met steun van de SER worden gewerkt aan tools om bedrijven te ondersteunen, kennisdeling en samen projecten op te zetten, bijvoorbeeld voor het doen van onderzoek naar risico’s in de keten.  

De uitdaging ligt bij het verder uitwerken van de eerste stap in het due diligence proces en het uitgebreid in gang zetten van de volgende stappen. Bij de laatste stap (samenwerken aan herstelmaatregelen), ligt de grootste uitdaging. Ook hier zijn echter door sommige bedrijven al goede vordering geboekt. Zo publiceert Sunrock de namen van alle leveranciers en heeft het duidelijke toegangskanalen voor externe stakeholders, wat bijvoorbeeld NGOs de kans geeft problemen bij leveranciers in de keten bij Sunrock te melden, zodat het bedrijf gepaste stappen kan zetten.  

Dit laatste is een goed voorbeeld van hoe deelname aan het convenant relevant is voor zowel de aangesloten bedrijven zelf als voor het toevoegen van maatschappelijke waarde. Een ander voordeel dat het convenant bedrijven biedt is dat het hen helpt bij het voldoen aan toekomstige wetgeving die IMVO verplicht stelt, waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). 

In maart 2025 wordt een nieuwe meting gedaan om de voortgang te bepalen van bedrijven richting verantwoord ondernemen in de sector voor hernieuwbare energie. De deelnemende bedrijven gaan de komende periode flink aan de slag om vorderingen te blijven boeken en daarmee de sector te verduurzamen.  

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!