dieuwke boersma

Kennismaken met nieuw bestuurslid: Dieuwke Boersma

Geplaatst op:

Holland Solar heeft een nieuw bestuurslid: Dieuwke Boersma. Tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering van Holland Solar werd de CTO van Esdec benoemd tot Bestuurslid Solar Techniek. Ze zal zich bezig gaan houden met voorzitterschap van de commissie Solar Techniek en alle onderwerpen die daaronder vallen.

Duurzame energie was een onderwerp dat altijd al haar aandacht trok. Na zeven jaar bij Shell en een korte tijd bij een start-up die zich bezighield met flexibel gebruik van het elektriciteitsnet, zette ze haar eerste stappen in de duurzame energiesector. Ze ging bij Econcern werken. “15 jaar geleden werkte bijna niemand in de duurzame energiesector. We waren echt onze tijd vooruit”, aldus Boersma. Na haar tijd bij dit bedrijf startte ze bij Philips in het management team. Hier was ze onder meer één van de ontwikkelaars van het project ‘licht op zonne-energie’. Ze ontwikkelde grote lichtinstallaties en ook kleinere voor consumenten. Deze konden onafhankelijk van een elektriciteitsnet, op zonne-energie, functioneren. De lichtinstallaties boden met name voor landen waar geen elektriciteitsnet is aangelegd een belangrijke oplossing. Toen dit project goed liep, was het tijd voor een andere uitdaging.

Ze startte als Technisch Directeur bij Esdec. Een organisatie die toen nog bestond uit 30 medewerkers. Tegenwoordig, ruim 5 jaar later, zijn dat er 600 verspreid over de hele wereld. In haar functie is ze verantwoordelijk voor productontwikkeling en nieuwe innovaties op de markt zetten. Daarnaast werkt ze ook aan digitale oplossingen die Esdec hun klanten aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan software om te bepalen hoeveel materialen er nodig zijn voor een installatie. “Er zijn te weinig installateurs op dit moment en hun werk wordt steeds complexer. Met onze software willen we zoveel mogelijk ontlasten, zodat ze zich kunnen focussen op het neerzetten van een kwalitatieve installatie.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij Holland Solar?

Als Esdec proberen we de zonne-energiesector te professionaliseren. Daarom zitten we in verschillende normcommissies, zijn we aangesloten bij Stichting Aruna en ook bij Holland Solar. Verschillende Esdec medewerkers zijn in de werkgroepen van Holland Solar actief. Van daaruit ken ik Holland Solar goed en zo kwam ik ook in aanraking met de bestuursfunctie.

Waarom heb je ervoor gekozen bestuurslid te worden?

Ik ben veel met kwaliteit en veiligheid binnen de sector bezig. Er moet nog veel gebeuren op dat vlak, denk aan standaardisering. Dat gaat de energietransitie veel gemakkelijker en efficiënter maken. De basis moet goed zijn.

Wat ga je doen de komende tijd?

Er staat heel veel op de agenda. Het blijft belangrijk dat we kijken welke onderwerpen we prioriteit geven als Holland Solar. Ik wil het bureau daar graag bij ondersteunen.

Zelf vind ik het belangrijk dat we de installateur goed ondersteunen en hem de handvatten bieden om efficiënt zijn vak uit te voeren en kwalitatief hoog en veilig werk af te leveren. Dat is nodig om de energietransitie te versnellen. Wat zijn de bottlenecks? Daar ga ik goed naar kijken.

Waar kijk je het meest naar uit?

Ik ben in een leuk en toegewijd team terechtgekomen. Ik kijk er ook naar uit om me dichter op de politiek te begeven. Tot nu, was ik altijd alleen in het bedrijfsleven actief. Ik vind het heel interessant om ook aan de andere kant mee te kunnen kijken.

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!