Kennismaken met nieuw bestuurslid: Jelmer Pijlman

Geplaatst op:

Holland Solar heeft een nieuw bestuurslid: Jelmer Pijlman. Tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering van Holland Solar werd de medeoprichter en directeur van Novar benoemd tot Secretaris van het bestuur.

Jelmer is al langere tijd actief binnen de duurzame energiesector. Hij heeft bij verschillende gemeenten en provincies gewerkt als beleidsadviseur en daarnaast als consultant overheden geadviseerd over duurzaam beleid. Hij zag dat overheden veel ambities hebben op het gebied van verduurzaming en dat het lastig blijkt om deze te realiseren. “Met wind maakten we enorme stappen, maar met zon kwam er helaas weinig van de grond in vergelijking met omliggende Europese landen.”

Hij werd daarom bijna tien jaar geleden geprikkeld om te stoppen met adviseren en het heft in eigen handen te nemen. Met het oprichten van Novar, destijds Solarfields, wil hij in Nederland grote stappen zetten om de productie van duurzame energie te verhogen, concreet wil Novar 1 miljoen huishoudens voorzien van duurzame energie voor 2030.

Naast zijn werk bij Novar start hij nu als secretaris in het bestuur van Holland Solar. Deze taak neemt hij over van Diederik Apotheker. “Diederik heeft het keurig achter gelaten bij Holland Solar en hij heeft mij goed op weg geholpen, daar ben ik hem dankbaar voor”, aldus Jelmer Pijlman.

 

Hoe ben je betrokken geraakt bij Holland Solar?

“Vanuit Novar zijn we al sinds de oprichting van ons bedrijf nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen in de zonne-energiesector, met zonneparken, zon op daken, zonthermie en tegenwoordig ook met batterijen en elektrolysers. Dat maakt dus ook dat we in al die jaren al veel contact hebben gehad met Holland Solar. Onze medewerkers zijn actief in allerlei werkgroepen en commissies en leveren op die manier hun inbreng, net als veel andere actieve leden.”

Waarom wilde je graag deel uitmaken van het bestuur?

“Ik vind dat je als organisatie, als je jezelf een grote speler vindt op het gebied van zon, je verantwoordelijkheid moet nemen binnen de branchevereniging. Daarom heel mooi dat ik ben gevraagd om een rol te spelen binnen het bestuur en op die manier kan bijdragen aan een goed klimaat voor zonne-energie in Nederland.”

Waar kijk je het meest naar uit?

“Er speelt ontzettend veel op het gebied van zonne-energie. Er moet nog ongelofelijk veel gebeuren om de energietransitie in Nederland te realiseren en tegelijkertijd is er veel maatschappelijke discussie over de technische invulling daarvan. Ik denk dat het heel belangrijk is dat Holland Solar als branche vereniging daar een heldere positie over inneemt en voor en achter de schermen strijdt voor de zonne-energiesector, denk bijvoorbeeld aan het verder intensiveren van contacten in Den Haag en regio’s en actiever laten zien waarom zon een belangrijke bijdrage levert aan de energie doelen.”

Heb je zin om aan de slag te gaan?

“Jazeker! Het is nog een beetje nieuw voor mij en wat wennen, maar ik vind het tot nu toe erg leuk en ik vind het ook belangrijk. Ik ken Holland Solar als een organisatie waar de leden zeer actief meedoen, meediscussiëren en hun mening delen. Het is een actieve branchevereniging, dus dat is alleen maar positief. Ik heb er zeker zin in ja!”

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!