In gesprek met Henk Vermeer : ‘Wij zijn voor realistisch, haalbaar en betaalbaar energiebeleid”

Geplaatst op:

Als je in de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen kijkt, zie je dat in de meeste programma's zonne-energie terugkomt als belangrijk thema. Maar hoe kijken de partijen aan tegen verschillende onderwerpen die spelen binnen de sector? Holland Solar zet alle standpunten op een rij in de zonnewijzer en ging daarnaast in gesprek met fractieleden van verschillende partijen om deze standpunten nog wat verder uit te diepen. Zo ook met Henk Vermeer, fractielid van de BoerenBurgerBeweging (BBB).

Henk Vermeer heeft ruim 35 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als marketing- & communicatie professional in agrifood en heeft in 2019 samen met Caroline van der Plas en Wim Groot Koerkamp de BBB opgericht. Vermeer is  actief geweest in de lokale politiek, als fractievoorzitter en lijstrekker van ‘Harderwijk Anders’. Vermeer is de nummer 4 op de lijst van de BBB.

Heb je eigenlijk zelf zonnepanelen of een zonnewarmtesysteem?

Jazeker, ik heb 23 zonnepanelen op mijn dak liggen. Dat komt met name omdat ik ook de stroom gebruik om mijn elektrische auto op te laden.

Hoe kijk je aan tegen de huidige klimaatproblematiek en de rol van Nederland in het oplossen daarvan?

Wij zijn voor realistisch, haalbaar en betaalbaar energiebeleid. Heel scherp uitgedrukt zijn wij klimaatrealisten en geen klimaathysterici, al hoeven we geen discussie te voeren over het bestaan van de klimaatproblematiek. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor het menselijk handelen dat het klimaat beïnvloedt. Wij vinden wel dat hierbij eerlijke regels gesteld moeten worden. Als iets niet geproduceerd mag worden in Nederland, mag dat volgens ons ook niet geïmporteerd worden. Ook vinden we dat er vooral gefocust moet worden op het oplossen van netcongestie en dat we vast moeten houden aan de salderingsregeling, om het hebben en nemen van zonnepanelen aantrekkelijk te houden.

Welke oplossingen zien jullie voor netcongestie?

Wat ons betreft is het elektriciteitsnet een primaire verantwoordelijkheid van de overheid. Waarbij het niet alleen gaat om geld, maar ook om het goed afstemmen van de vraag naar en het aanbod van elektriciteit. Uit praktijkvoorbeelden blijkt ook dat netcongestie niet altijd een fysiek probleem is, maar vooral rekenkundig. De vraag is dus op hoeveel momenten het net daadwerkelijk vol is en wat we op die andere momenten zouden kunnen doen om dat te voorkomen. Er moet bijvoorbeeld meer onderling geleverd kunnen worden en daarvoor moeten bepaalde normen aangepast worden. Er moet op heel veel plekken geïnvesteerd worden en waar regelgeving in de weg zit moeten in het geval van netcongestie ontheffingen verleend worden. Dit vraagt om een integrale aanpak en die missen wij op dit moment totaal.

We zien in het verkiezingsprogramma van de BBB een kritische houding ten opzichte van wind, maar niet ten opzichte van zon. Zie je zon als een belangrijk onderdeel voor het verduurzamen van het energiesysteem?

We zijn met name kritisch op zon en wind wanneer het grote impact heeft op het buitengebied. We zijn een tegenstander van grootschalige windparken, ook op zee, omdat de impact op natuur en milieu nog totaal niet bekend is. Voor zonne-energie geldt dat we de zonneladder volgen. Eerst moeten de daken vol en dan pas kijken we naar andere mogelijkheden voor zonne-energie. We zien eventueel plek voor zonnepanelen op land in loze ruimtes, maar niet voor grootschalige zonnevelden en al helemaal niet op grond die ook voor landbouw geschikt is.

Hoe kijk je aan tegen bijvoorbeeld fruitboeren die een zonnestroomsysteem boven hun gewassen bouwen en daarmee niet alleen duurzame stroom opwekken, maar ook hun gewassen beschermen tegen verschillende weersomstandigheden?

Fruitbomen hebben natuurlijk ook zon nodig, dus als je zonnepanelen plaatst zal dat altijd leiden tot opbrengstderving. Een combinatie tussen de opwek van zonne-energie en landbouw is dan ook niet het eerste waar wij aan denken. Wij hebben in principe niets tegen zonnepanelen die zon doorlaten en op de juiste manier zijn geplaatst,  maar dan moet het een aanvulling zijn op de bestaande teelt. We zouden bij boerderijen liever willen dat er mogelijkheden komen voor kleine waterstofinstallaties. Daarvoor is alleen nog een groot probleem in de regelgeving en het vergunningenmodel.

Welke stappen moeten we als zonne-energiesector nog zetten volgens de BBB om ons klaar te stomen voor de toekomst?

Ik vrees dat de zonne-energiesector voor een groot deel afhankelijk zal blijven van overheidsbeleid en dat is op dit moment nog te grillig en niet integraal genoeg. Het zou goed zijn als de sector aan kan geven wat de drempels zijn voor producenten om te verduurzamen en daarnaast moet gewerkt worden aan het veranderen van de publieke opinie ten opzichte van zonnepanelen. Consumenten zijn gebaat bij stukken techniek om hen te helpen met de het zo efficiënt mogelijk verbruiken van de energie die zij zelf opwekken. Goede communicatie met de consument en concrete oplossingen zijn daarbij nodig.

We moeten gaan kijken naar de dagelijkse praktijk van de burger, waar heeft de burger behoefte aan? Mensen die zonnepanelen op hun dak leggen voor het klimaat, hebben dat al lang al gedaan. Nu moeten we de aandacht verleggen naar de economische voordelen om zonnepanelen aan te schaffen. Vervolgens kunnen we gaan kijken naar huurwoningen en wooneigenaren die niet die investering kunnen doen. We denken dat daar de grootste winst te behalen is.

Heb je interesse om straks klimaatwoordvoerder te worden?

Als dat zo uit komt heb ik daar zeker interesse in. Dat ligt natuurlijk aan het aantal Kamerleden dat we na de verkiezingen hebben. Op basis daarvan wordt de verdeling van portefeuilles bepaald. Ik ben nummer 4 op de lijst en daarmee een van de eerste die EZK zaken op zal pakken.

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!