Oeigoerse dwangarbeid productie van silicium

Geplaatst op:

De geruchten over mogelijke Oeigoerse dwangarbeid bij de productie van silicium zijn schrijnend. Dwangarbeid wordt door alle leden van Holland Solar sterk veroordeeld. Silicium is een grondstof voor zonnepanelen. Op dit moment is de productieketen van silicium, een grondstof voor vele elektrische apparaten en zonnepanelen, nog onvoldoende transparant om uit te sluiten dat er sprake is van dwangarbeid. Om hier verandering in te brengen gaat de zonne-energiesector graag met vertegenwoordigers van andere elektrische apparatensectoren en de Nederlandse overheid in gesprek over hoe er meer transparantie in deze productieketens gecreëerd kan worden. De productie van zonnepanelen zelf wordt regelmatig gecontroleerd door leden van Holland Solar. Dwangarbeid wordt daarbij niet geaccepteerd.

Zonnepanelen bestaan voor het grootste deel uit zonnecellen, glas, folie en aluminium. De eerste twee componenten worden gemaakt van silicium, een grondstof waar ook andere halfgeleiders zoals computerchips van worden gemaakt. Halfgeleiders worden toegepast in alle producten met een elektrische component zoals televisies, telefoons, auto’s en ook zonnepanelen. Ruim 68% van al het silicium dat gebruikt wordt in de wereld wordt in China geproduceerd en verwerkt.[1] Een deel van de productie van silicium in China vindt plaats in Xinjiang. Over de siliciumproductie en -verwerking in deze regio zijn er berichten dat er in sommige gevallen gebruik gemaakt wordt van dwangarbeid.

Tot op heden zijn er geen onderzoeken beschikbaar die aantonen dat er sprake is van dwangarbeid bij de productie en verwerking van silicium in Xinjiang. Zoals ook de New York Times aangeeft zijn de berichten die hierover tot nu toe zijn gepubliceerd nog niet bevestigd: “the Horizon Advisory researchers do not provide direct testimony of forced labor. Instead, they present signs of possible coercion.[2] Desalniettemin, het feit dat het lastig te bewijzen is dat er geen sprake is van dwangarbeid baart de Nederlandse zonnestroomsector zorgen. Wij willen niet dat er mogelijk arbeiders voor politieke doeleinden gedwongen worden om werk te doen dat zij niet willen doen.  

Het is achteraf lastig om te bepalen waar het silicium in een bepaald product vandaan komt. Dat komt omdat het productieproces van silicium overal ter wereld hetzelfde is en je niet aan het eindproduct kunt zien waar de grondstoffen vandaan komen. Silicium wordt over de hele wereld verkocht en de eindproducten komen dus ook uit de hele wereld. De totale productieketen is weinig inzichtelijk en Nederlandse bedrijven hebben weinig zicht en invloed op de productieketen van silicium. Leden van Holland Solar controleren wel regelmatig de productieprocessen en arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar zij de zonnepanelen kopen maar dat is natuurlijk alleen maar de laatste stap in de keten.

Samen met andere stakeholders, waaronder mogelijk de SER, willen de leden van Holland Solar zich actief inspannen om de productieketen van silicium beter in kaart te brengen en de inkoop van onder verantwoorde omstandigheden geproduceerd silicium bevorderen.

 

 

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!