Holland Solar blij met aangenomen wetsvoorstel afbouwpad salderingsregeling

Geplaatst op:

Op 7 februari hebben de Tweede Kamerleden gestemd over het wetsvoorstel van Minister Jetten voor de afbouw van de salderingsregeling. Ondanks dat er weinig steun was onder oppositiepartijen, kwam er toch een krappe meerderheid voor het wetsvoorstel. Holland Solar is blij dat het wetsvoorstel is aangenomen evenals met een aantal van de aangenomen amendementen en moties.  “Behoud van de salderingsregeling zorgt voor een rem op de lange termijn groei van de markt voor zonnepanelen en daarmee de energietransitie . Het is daarom belangrijk dat dit voorstel vandaag is aangenomen. We willen Eerste Kamerleden op het hart drukken om ook in te stemmen  met het voorstel van de Minister”, aldus Wijnand van Hooff, Algemeen Directeur Holland Solar.

Amendementen en Moties

Holland Solar ondersteunt het aangenomen amendement Grinwis-Erkens dat borgt dat de afbouw geëvalueerd (en desgewenst aangepast) wordt in het licht van onder andere gemiddeld 7 jaar terugverdientijd. Een betere borging van de (met het Klimaatakkoord afgesproken) gemiddeld 7 jaar terugverdientijd hebben we altijd voor gepleit.

Daarnaast is Holland Solar ook blij met met het amendement dat cable pooling van een zonnepark met  batterijopslag mogelijk maakt. Een broodnodige wijziging van de Elektriciteitswet die het aansluiten van batterijen makkelijker moet maken, omdat zonneparken en windturbines dan ook een kabel met opslag mogen delen. Tevens zien we uit naar de uitwerking van het concept van ‘peer-to-peer levering’ zoals per motie Boucke -Grinwis gevraagd is om per 1-1-2025 mogelijk te maken. Dat biedt een mooi vooruitzicht voor de kansen van zonne-energie in de gebouwde omgeving.

Standpunt Holland Solar

Al jaren zien we de groei van het aantal huishoudens met zonnepanelen, zowel in de koop- als in de huursector. Op dit moment is Nederland het land met de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking in Europa. Dit hebben we voor een groot deel te danken aan de salderingsregeling. De energietransitie is nu in een nieuwe fase aangekomen. Zonnepanelen zijn veel goedkoper geworden en hun aankoop vereist dus minder overheidssteun. De huidige salderingsregeling heeft daarbij nadelige effecten voor het beleid van de overheid om inkomensgelijkheid na te streven. De volgende stap is dat huishoudens de vele zonnestroom zoveel mogelijk zelf gebruiken om belasting van het net en overschotten te voorkomen.  Dan zal de toegevoegde waarde van het hebben van zonnepanelen nóg meer tot zijn recht komen. De salderingsregeling heeft zijn werk gedaan, er is duidelijkheid voor de sector nodig.

Duidelijkheid

De Nederlandse zonne-energiesector is al meer dan 10 jaar in gesprek met vele partners, politici en ambtenaren over de toekomst van de salderingsregeling. Eerdere berichten dat deze afgebouwd zou worden in 2023 (of eerder), zijn niet bewaarheid geworden. Dergelijke discussies schaden de stabiliteit van de markt. Onze leden willen duidelijkheid, en de sector als geheel ook. Door de salderingsregeling voorspelbaar af te bouwen voorkomen we dat sommige huishoudens teleurgesteld zijn omdat ze 'te laat' of 'te vroeg' geïnvesteerd hebben, of slechter, niet weten waar ze aan toe zijn. Als branchevereniging werken wij elke dag hard aan het creëren van een stabiel ondernemersklimaat voor al die installateurs die in Nederland huishoudens van zonnepanelen voorzien. Voor hen is duidelijkheid over een voorspelbare uitfasering van de salderingsregeling van groot belang.

Eigen verbruik

De huidige salderingsregeling mist enige stimulans voor eigen verbruik van de opgewekte zonnestroom. Je krijgt bij teruglevering op het net exact hetzelfde bedrag terug als voor afgenomen elektriciteit op een ander moment. Het aanmoedigen van eigen verbruik is belangrijk. Eigen verbruik ontlast het elektriciteitsnet en voorkomt dat er overschotten op de dag ontstaan; gebruik van de opgeslagen elektriciteit in de avond voorkomt juist dat (fossiele) centrales aan moeten. Opties voor meer eigen verbruik zijn bijvoorbeeld het ‘slim’ inzetten van een warmtepomp, het slim opladen van de elektrische auto en andere elektrische apparaten, en lokale opslag in een thuisbatterij juist op de momenten dat de zon gratis en overvloedige energie geeft.

Steun voor het voorstel

Als sector steunen we daarom de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling naar een systeem waarin huishoudens gesteund worden met een terugverdientijd van gemiddeld zeven jaar en netgebruikers gestimuleerd om het elektriciteitsnet zoveel mogelijk te ontlasten.

In een brief aan Kamerleden hebben we samen met  NVDE, Netbeheer Nederland, Energie Nederland en Energie Samen, Energy Storage NL en Flexible Power Alliance Network gepleit voor het opnemen van de voorwaardes dat huishoudens hun investering  in gemiddeld zeven jaar blijven terugverdienen, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. Tevens pleitten we voor het vrijgeven van het tarief van teruglevering voor energieleveranciers – dit moet een redelijke terugleververgoeding worden. Hiermee ontstaat een goede prikkel  om pieken aan eigen opwek zoveel mogelijk zelf te gebruiken of  op te slaan. Als aan onze wens tegemoet wordt gekomen ontstaat er een regeling die de uitrol van zonnepanelen goed blijft ondersteunen én  huishoudens beloont voor het zelf zoveel mogelijk gebruiken van zonnestroom achter de eigen meter.

 

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!