Reactie branchevereniging Holland Solar SDE++ ronde 2022

Geplaatst op:

Het aantal subsidieaanvragen voor zonnepanelen via de SDE++ is op het laagste punt sinds 2016. Dit jaar werd er 45% minder aan subsidie aangevraagd voor zonnestroom projecten ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar werd er in totaal 2268 megawattpiek aangevraagd. Vorig jaar was dat 4132 megawattpiek. 

Voor zonnewarmte zien we dat er 10 megawattpiek is aangevraagd. De groei van het aantal geothermie projecten toont ook aan dat de duurzame warmtesector in opkomst is binnen de SDE++, en we kijken uit naar veel toekomstige succesvolle rondes voor zonnewarmte projecten.

Daling aantal aanvragen

Holland Solar ziet dat de forse daling van het aantal aanvragen wordt veroorzaakt door de stevige prijsstijgingen van de afgelopen anderhalf jaar, toenemende mate van negatieve transportindicaties en het feit dat veel van het ‘laaghangende fruit’ op daken al ontwikkeld wordt. Het is belangrijk dat hier actie op ondernomen wordt. Holland Solar doet hiervoor drie voorstellen.

  • Het eenmalig verruimen van het realisatietermijn SDE-beschikkingen 2019, 2020 en 2021 met een extra jaar,
  • Maak her-indiening SDE++ in 2023 mogelijk zonder verplichte wachttijd van 3 jaar,
  • Overweeg een overheidsgarantie in te regelen om dit specifieke tijdelijke financieringsprobleem te verhelpen

Dakconstructies

Kort voor de openingsdatum van de SDE++ ronde 2022 werd ook de maatregel ingevoerd dat dakprojecten een bouwkundige keuring moesten ondergaan. Ook dit heeft geleid tot minder aanvragen. Na een inventarisatie onder onze leden blijkt dat slechts 25% van de aanvragers van SDE++ projecten voor alle projecten die klaar waren voor indiening alles bouwkundig heeft kunnen laten keuren. Een significant deel van de projecten die in eerste instantie wel kon indienen, heeft dat op het laatste moment niet kunnen doen. Dit illustreert dat het belangrijk is om een helder perspectief te bieden aan aanvragers van de SDE++: een keuring van het gebouw is daarbij gewenst maar een regeling die daken constructief aanpast zodat daar ook zonnepanelen op kunnen is ook broodnodig. De minister heeft dit ook aangekondigd in de Zonnebrief en Holland Solar kijkt uit naar de uitwerking.

Contract for difference

Eerder pleitte Holland Solar voor een Contract for Difference-systeem als opvolger van de SDE++, eventueel door het aanpassen en laten doorlopen van de SDE++-regeling na 2025. We staan daarom positief tegenover het voornemen van de minister om een dergelijke systematiek te overwegen als opvolger van de SDE++. We gaan graag met de minister in gesprek over de mogelijke invulling hiervan.

Felicitaties

Holland Solar feliciteert haar leden met het succesvol doorlopen van deze SDE-ronde. We zijn trots dat de zonne-energiesector, ondanks de daling van het aantal ingediende projecten, een significante bijdrage blijft leveren aan realiseren van de energietransitie.

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!