Ruim 50 juristen komen samen om juridische belemmeringen voor realisatie zon op dak weg te nemen

Geplaatst op:

Op 24 november organiseerde Holland Solar de studiemiddag Zon op dak voor juristen. Ruim 50 juristen van zonne-energiebedrijven, advocatenbureaus en banken kwamen samen op het kantoor van Ploum om met elkaar in gesprek te gaan over verschillende juridische belemmeringen bij de realisatie van zon op dak projecten en te zoeken naar oplossingen. “Ook wij hebben een rol te spelen in het verlagen van de kosten voor zonne-energieprojecten en het versnellen van het aantal geïnstalleerde zonnepanelen in Nederland.”

Van opstalloos financieren tot het split incentive dilemma

Het eerste onderwerp dat behandeld werd tijdens de studiemiddag is het opstalrecht en hypotheekrecht. Joris van der Bunt (Q.G.M.) en Max van Drunen (Eversheds Sutherland) presenteerden hun alternatief: het opstalloos financieren. Een vorm van een huurovereenkomst die de belangen tussen de gebouweigenaar (vaak hypotheek houdende bank), financier van het zonnestroomsysteem en de exploitant van het zonnestroom bewaakt.. “We nodigen de banken uit om na te denken of ze hier beleid over kunnen maken, zodat dit toegepast kan worden” – Joris van der bunt.

Het tweede vraagstuk dat werd behandeld is de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Hierbij is door expert Raymond van der Berg (PWC) gesproken over de vrijheid die het aanwijzen van WOZ objecten op daken biedt. Het is door de WOZ mogelijk om fiscale uitdagingen te overwinnen die vaak komen kijken bij gebouwen die een andere eigenaar dan gebruiker hebben.

Michel Chatelin (Eversheds Sutherland) vervolgde de middag met een presentatie over het delen van een netaansluiting door verschillende zonnestroominstallaties op daken. Er zijn verschillende manieren om dit juridisch te organiseren, waaronder ‘cablepooling’ of de ‘meerdere leveranciers op een aansluiting’ (MLOEA). Deze juridische oplossingen leiden tot het efficiënter benutten van het elektriciteitsnet en een beter eigen verbruik voor veel gebouweigenaren.

Jan Albert Timmerman (RenewabLAW) sloot af met een presentatie over het split incentive dilemma. Dit dilemma betreft de verschillende belangen die gebouw- eigenaar, gebruiker en installatie-eigenaar en exploitant kunnen hebben. Dát samen brengen is dé uitdaging voor het installeren van zonnestroomsystemen op daken. Jan Albert toonde met concrete casussen aan hoe partijen met verschillende belangen toch oplossingen hebben gevonden voor de problemen waar zij juridisch tegenaan liepen. 

Juridische werkgroep Holland Solar

De studiemiddag zon op dak voor juristen is georganiseerd door de Juridische Werkgroep van Holland Solar. In deze werkgroep komen de juristen van onze leden bij elkaar om ontwikkelingen en interpretaties rondom beleid en wet- en regelgeving te bespreken die van belang zijn voor de zonne-energiesector. De werkgroep komt ongeveer 1x per 8 weken samen en biedt een gespreks- en ontmoetingsplatform voor een breed scala aan onderwerpen die in de energietransitie van groot belang zijn. Ben je lid van Holland Solar en heb je interesse om deel te nemen aan deze werkgroep? Stuur dan een email naar nold.jaeger@hollandsolar.nl. 

 
Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!