Coalitie van bedrijven roept op: geef energietransitie prioriteit in plannen voor stikstofreductie

Geplaatst op:

Holland Solar is onderdeel van een grote coalitie van bedrijven die het kabinet oproept om de energietransitie prioriteit te geven bij de aanpak van stikstofreductie. Belangrijke projecten voor het versnellen van de energietransitie lopen een groot risico op vertraging. Aanleiding vormt het wegvallen van de bouwvrijstelling naar aanleiding van een recente uitspraak van de Raad van State. Aankomende vrijdag 25 november besluit de Ministerraad over maatregelen op de korte termijn om uit de stikstofimpasse te komen. Volgens de bedrijvencoalitie moet het belang van de energietransitie hier nadrukkelijk bij worden betrokken.  Daarom doen we samen met 17 andere organisaties tien concrete voorstellen om vertraging voor de energietransitie tegen te gaan.

De voorstellen

  1. Start direct met maatregelen om de meest omvangrijke stikstofemissies te reduceren in de omgeving rondom Natura2000-gebieden
  2. Ga zo snel mogelijk aan de slag met de gebiedsgerichte aanpak vanuit het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de verdere uitwerking en uitvoering van de adviezen die Remkes hiervoor heeft gegeven.
  3. Zorg zo snel mogelijk voor een juridisch houdbaar alternatief gebaseerd op geborgde stikstofreductie in plaats van de bouwvrijstelling en geef energietransitie-projecten hierbij de hoogste prioriteit, vanwege de bijdrage die zij kunnen leveren aan CO2-reductie, stikstofreductie én natuurherstel.
  4. Behandel energietransitie-projecten als ‘projecten met dwingende reden van groot openbaar belang’.
  5. Behandel maatregelen in het kader van de energietransitie als maatregelen die de natuur dienen.
  6. Wijs de gebieden waar energietransitie-projecten ontwikkeld worden ook aan als ‘renewable go-to-areas’3 , om goed aan te sluiten bij Europese wetgeving (RepowerEU) en het dwingende openbare belang van energietransitie-projecten verder juridisch te borgen.
  7. Zorg dat er naast het Transitiefonds Landelijk Gebied een innovatiefonds voor het toepassen van de ‘Best Beschikbare Technieken’ op het gebied van stikstofreductie komt.
  8. Creëer een landelijke pool van stikstofdeskundigen en ecologen die overheden en initiatiefnemers kunnen bijstaan.
  9. Maak standaardteksten voor de onderbouwing van ‘alternatieven’ en ‘dwingende redenen’ vanuit de ADC-toets en een lijst van standaard maatregelen voor natuurcompensatie.
  10. Zorg voor het versneld uitvoeren van de Routekaart Schoon & Emissieloos Bouwen 2030 om stikstofemissievrij bouwmaterieel zo snel mogelijk op te schalen.

Lees verder

Je kunt hier de uitgewerkte voorstellen teruglezen.

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!