Eind maart gaf Staatsecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst en Fiscaliteit) te kennen de btw op zonnepanelen voor particulieren van 21% naar 0% te willen verlagen. Volgens de Staatssecretaris zal dit de administratieve druk bij de belastingdienst en bij consumenten die zonnepanelen kopen verlagen en de uitrol van zonnestroom stimuleren. In een gezamenlijke reactie op de marktconsultatie hebben Holland Solar en Techniek Nederland aangegeven het voorstel van de Staatsecretaris interessant te vinden, maar van mening te zijn dat de Staatsecretaris duidelijke keuzes moet maken ter voorkoming van negatieve bijeffecten door het wijzigen van de wet.
Holland Solar en Techniek Nederland geven aan dat het huidige voorstel te beperkt is. Alleen op-dak zonnepanelen op residentiële daken vallen namelijk onder de aangepaste regeling. In onze reactie hebben wij aangegeven dat niet alleen de zonnepanelen, maar ook andere componenten van een zonnestroomsysteem, inclusief de installerende diensten, onder de nieuwe regeling zouden moeten vallen. Ook moet de regeling niet alleen gelden voor woningen, maar ook voor openbare gebouwen en gebouwen van algemeen nut.
Holland Solar en Techniek Nederland maken zich grote zorgen over het onderscheid dat het huidige wetsvoorstel maakt tussen zonnepanelen die boven op een dak worden geplaatst en zonnepanelen die, als onderdeel van de gebouwschil, in een dak of gevel worden geplaatst, de zogenaamde BIPV (Building Integrated Photovoltaics) systemen. Hierdoor creëert de Staatsecretaris onder andere een ongelijk speelveld waarin technieken anders dan zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld PVT- en BIPV-systemen, ernstig benadeeld worden. Het voorgestelde wetsvoorstel moet het mogelijk maken om gebruik te maken van het 0% btw-tarief wanneer een consument het zonnestroomsysteemsysteem huurt (een zogenoemd operational lease) in plaats van koopt. Als aanvulling op het bovenstaande zijn Holland Solar en Techniek Nederland van mening dat ook andere duurzame energieopwekkingstechnieken in het huidige voorstel meegenomen zouden moeten worden. Op die manier kan het investeren in duurzame energie technieken nog interessanter worden voor consumenten.
Holland Solar en Techniek Nederland maken zich daarnaast zorgen over het feit dat het huidige voorstel grote consequenties heeft voor de benodigde kasliquiditeit van installateurs. In de nieuwe situatie kunnen installateurs geen btw meer factureren aan hun klant en zullen zij dus de laatste in de keten zijn die btw betaalt. Omdat de btw-aangiftes over het algemeen met intervallen van drie maanden worden gedaan en pas daarna een eventuele teruggave kan worden ontvangen, zullen installateurs deze btw een aantal maanden moeten voorfinancieren. Dit gaat, zelfs voor kleine installateurs, al snel om tienduizenden euro’s per maand. Om deze reden verwachten Holland Solar en Techniek Nederland dat installateurs naar het buitenland zullen uitwijken voor het inkopen van hun zonnepanelen. Dit zal grote gevolgen hebben voor Nederlandse groothandelaars. Holland Solar en Techniek Nederland vragen daarom de Staatssecretaris, indien hij ervoor kiest om de voorgenomen wetswijziging door te voeren, de gehele zonne-energieketen vrij te stellen van btw. Door de hele keten vrij te stellen van btw voorkomt de Staatssecretaris de administratieve lasten en liquiditeitsproblemen van installateurs en voorkomt tevens dat de marktpositie van de Nederlandse groothandel onder druk komt te staan door parallelle import.
Ondanks verschillende punten van zorg zijn wij ervan van overtuigd dat we naar een voorstel kunnen toewerken dat voor de installatiebranche werkbaar is en ontzorgend voor de Nederlandse consument. Holland Solar en Techniek Nederland gaan graag in gesprek met Staatsecretaris over het vervolg.