Zo richt je een maatschappelijke tender voor duurzame energie projecten goed in

Geplaatst op:

Steeds meer gemeenten geven de voorkeur aan het uitschrijven van een maatschappelijke tender ter realisatie van hernieuwbare energie projecten op land. Door de groeiende vraag naar hernieuwbare energie is het van groot belang dat deze tenders goed worden ingericht. Holland Solar, NWEA en de NVDE willen gemeenten daarbij ondersteunen door in hun position paper ‘Maatschappelijke Tenders: een concrete handreiking als basis voor een goede samenwerking bij het ontwikkelen van duurzame energieprojecten’ een framework te bieden waarmee zij hun tenders voor hernieuwbare energieprojecten in kunnen richten.

Met transparante, inhoudelijk uitgewerkte en voorspelbare maatschappelijke tenders kunnen de belangen van omwonenden en initiatiefnemers van duurzame energie projecten worden geborgd. Samenwerking staat daarbij centraal: alleen samen realiseren we de energietransitie. Dit zijn de uitgangspunten voor het opstellen van het position paper geweest.

Praktische checklist

In het position paper wordt gekeken naar wat maatschappelijke tenders anders maakt dan andere manieren van vergunnen en naar de redenen voor tenderen en welke invloed dit heeft op de manier waarop een tender georganiseerd wordt. De drie brancheverenigingen hebben ook een praktische checklist aan de position paper toegevoegd met daarin adviezen voor het inrichten van een maatschappelijke tender op vier verschillende niveaus:

  • Vaststellen beleidsvisie duurzame energie
  • Kiezen voor- en het onderbouwen van een maatschappelijke tender
  • Inrichten van het tenderproces
  • Creëren van een tenderproduct

Als de punten die onder deze verschillende niveaus vallen worden doorlopen dan wordt een succesvolle maatschappelijke tender opgezet.

Lees verder

Lees hier de position paper van Holland Solar, NWEA en NVDE.

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!