Ondanks de coronacrisis wist de Nederlandse zonne-energiesector in 2021 opnieuw meer duurzaam vermogen bij te plaatsen dan ooit tevoren. Als branchevereniging zijn wij natuurlijk, samen met onze leden, bijzonder trots op dit resultaat en blij en dankbaar dat wij ons steentje daaraan hebben kunnen en mogen bijdragen. In het afgelopen jaar hebben wij de sector vertegenwoordigd op een groot aantal overlegtafels waarbij we input en invloed hebben gehad op de ontwikkeling van onder andere:
- Het coalitieakkoord van de nieuwe regering waarin o.a. een klimaat- en transitiefonds is opgenomen met een budget van 35 miljard Euro. Ook staat in het coalitieakkoord opgenomen dat aardgas zwaarder belast gaat worden en elektriciteit minder zwaar. Tenslotte is in het coalitieakkoord expliciet de steun uitgesproken voor zon op dak en voor zon op land, onder de voorwaarde dat er multifunctioneel gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte.
- In de SDE++ regeling is, dankzij onze lobby, inmiddels een aparte categorie voor PVT-systemen opgenomen, en is de ISDE-subsidie voor (hybride) PVT-systemen verhoogd van 20% naar 30%. Daarnaast is in diverse communicatie-uitingen van Holland Solar extra aandacht is gevraagd voor de mogelijkheden van PVT-systemen. Inmiddels is PVT toegevoegd in het Energy Transition Model (ETM) dat door veel overheden wordt gebruikt als basis voor het ontwikkelen van beleid.
- Met MinEZK en PBL wordt op regelmatige basis overleg gevoerd over het inrichten van de SDE++ regeling voor 2022 en verder. Het is ons gelukt om het budget van de SDE++ 2022 aanzienlijk te verhogen t.o.v. 2021 en om een cap van 35 TWh voorlopig uit de structuur van de regeling te houden.
- Onder andere met onze bijdrage aan de ‘routekaart elektrificatie’ hebben we de bouwsector, de industrie, en de mobiliteitssector geholpen bij het maken van plannen om te verduurzamen door elektrificatie.
- Als gevolg van de voorziene spannings- en capaciteitsproblemen in het elektriciteitsnet hebben we, o.a. samen met netbeheerders, meerdere oplossingen bedacht om te voorkomen dat de zonne-energiesector onnodig wordt beperkt in zijn ontwikkeling door netinfra-problemen. Naast netbeheerders aansporen dat zij zo snel mogelijk het net moeten verzwaren (o.a. door feedback te geven op hun investeringsplannen) hebben wij ook concrete oplossingen met hen ontwikkeld voor plekken waar verzwaring (nog) niet mogelijk is. Voorbeelden hiervan zijn het stimuleren van (grootschalige) energieopslagsystemen, gebruik maken van de aanwezige storingsreserve in het net, congestiemanagement (o.a. in codebesluit), en aanpassingen in de energiewet.
- Op basis van onafhankelijk onderzoek en in lijn met de huidige praktijk hebben we de eisen die gesteld worden aan connectorverbindingen enigszins kunnen aanpassen. Daarnaast hebben we een ‘gedragscode zon op grote daken’ ontwikkeld waarin is vastgelegd wat er nodig is om een kwalitatief hoogwaardig en (brand)veilig groot zonnedak te ontwikkelen en exploiteren.
- Samen met de SER en Solar Power Europe is gewerkt aan een branche-brede reactie op het nieuws dat er binnen de internationale waardeketen van zonnepanelen dwangarbeid plaatsvindt door Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang. Uiteraard hebben we daarmee het probleem niet kunnen oplossen, maar hebben wel als sector onze verantwoordelijkheid genomen om te doen wat we kunnen. Hoe om te gaan met dergelijke ketenissues zal ook de komende jaren nog onderwerp van discussie blijven.
- Binnen Holland Solar is een start gemaakt met bepalen welke rol batterijopslag en andere decentrale flexoplossingen kunnen en moeten spelen bij de verdere groei van onze sector. Hiervoor hebben we de samenwerking gezocht met Energy Storage NL en Techniek Nederland.
- Het Ecocertified project is inmiddels gestart waarin o.a. TNO en Wageningen University & Research onderzoek doen hoe de ontwikkeling van ecologie en biodiversiteit in een zonnepark kan worden bevorderd. Met de resultaten van dit project wordt een certificaat ontwikkeld waarmee een projectontwikkelaar kan aantonen dat met het juiste parkontwerp en onderhoudsmethode de ecologie en biodiversiteit van het park inderdaad wordt bevorderd. Zonneparken van leden van Holland Solar worden gebruikt om in kaart te brengen op welke manieren ecologie en biodiversiteit kunnen worden verbeterd.
- In samenwerking met de TKI Urban Energy zijn een tweetal onderzoeken uitgevoerd. Een onderzoek betrof de verzekerbaarheid van grote zonnedaken en het andere onderzoek betrof de constructieve beperkingen van utiliteitsgebouwen in Nederland om een zonnestroomsysteem op daken te kunnen plaatsen. De resultaten van beide onderzoeken worden gebruikt om de genoemde issues actief op te lossen.
Bovenstaande is slechts een beperkte greep uit alles wat we het afgelopen jaar als Holland Solar voor de Nederlandse zonne-energiesector hebben kunnen betekenen. Inmiddels zijn we alweer volop aan de slag om ook in 2022 de sector weer optimaal te vertegenwoordigen en te helpen bij het behalen van haar doelstellingen.