Holland Solar ziet opening voor een flexbonus in batterijenplannen Minister en Staatssecretaris

Geplaatst op:

Minister Hermans en Staatssecretaris Jansen hebben de strategische aanpak batterijen naar de kamer gestuurd met daarin een update over alle lopende acties rondom grondstoffen, circulariteit, veiligheid, economische perspectieven en het energiesysteem. Holland Solar ziet in de plannen van de Minister een opening voor het mogelijk maken van een flexbonus voor het stimuleren van eigen verbruik van zonnestroom en het verbeteren van de marktomstandigheden voor thuisbatterijen en co-located batterijen bij grote zonnestroominstallaties.

Randvoorwaarden voor een flexbonus

In de brief staat dat het interoperabel maken van apparaten essentieel is om netcongestie op het laagspanningsnet tegen te gaan. Hiertoe is een opdracht aan de NEN gegeven om normen voor ‘interoperabiliteit’ uit te werken. Hiermee bedoelt de Hermans dat het op dit moment bijvoorbeeld nog niet de standaard is dat een warmtepomp direct communiceert met de omvormer van je zonnepanelen. Hierdoor wordt soms nodeloos stroom aan het net geleverd terwijl de warmtepomp die zelf opgewekte elektriciteit juist goed had kunnen gebruiken voor het maken van warmte. Het is daarom belangrijk dat er één taal voor alle grote elektrische verbruik- en opwekapparaten gemaakt wordt. Holland Solar denkt dan tenminste aan thuisbatterijen, warmtepompen, laadpalen en omvormers. Dit moet ook gelden voor de apparaten van consumenten die al een aantal jaar geleden een investering hebben gedaan of apparaten over de jaren heen aan hun woning toevoegen. Zo zorgen we ervoor dat een zonnestroomsysteem en thuisbatterijen met andere apparaten blijven praten en zo congestie op het laagspanningsnet tegengaan en de energierekening van de consument verlagen. Holland Solar heeft altijd gezegd dat normen voor interoperabiliteit voor een succesvolle flexbonus randvoorwaardelijk zijn.

Op dit moment ligt er op 1 op de 3 woningen in Nederland zonnepanelen, maar we zien dat oplossingen voor het verhogen van het eigen verbruik van zonnestroom, zoals met elkaar ‘pratende’ (thuis)batterijen, zonnestroomboilers, laadpalen, warmtepompen en andere slimme apparaten, nog niet voor alle consumenten bereikbaar zijn. Daarom moeten consumenten geholpen worden. Holland Solar denkt dat dit goed kan met een flexbonus. Een flexbonus is een stapelsubsidie, die het combineren van de aanschaf of bezit van zonnepanelen met een maatregel om het eigen verbruik te verhogen beloont. Om een slimme energiehuishouding te stimuleren is het volgens Holland Solar essentieel dat er op korte termijn aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) een flexbonus wordt toegevoegd.

Holland Solar kijkt ernaar uit om met de Minister het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden voor het invoeren van een flexbonus. Andere Europese landen zijn Nederland hierin al voorgegaan. In Duitsland is een dergelijke flexbonus ingevoerd. Met resultaat. Inmiddels wordt hier bij 75% van de zonnestroominstallaties ook een thuisbatterij of warmtepomp geïnstalleerd.

Aangezien de ISDE-regeling toegankelijk is voor woningcorporaties, gemeenten en mkb's, biedt dit tevens kansen voor huurders en huiseigenaren met beperkte investeringscapaciteit om hun energierekening structureel te verlagen.

Voorkomen netcongestie

Verder heeft de minister ook aangegeven dat er normen worden ontwikkeld voor hoe batterijen interacteren met het elektriciteitsnet om te voorkomen dat batterijen problemen met het volle stroomnet verergeren. Holland Solar vindt het belangrijk dat de komende jaren regels worden vastgelegd om batterijen ‘netvriendelijk’ in te zetten voordat grote aantallen batterijen in het net zijn aangesloten. Deze regels mogen de markt niet onnodig beperken en waar nodig moeten eigenaren worden gecompenseerd wanneer de netbeheerder de inzet van een thuisbatterij beperkt. Samen met onze partner Energy Storage NL (ESNL) werkt Holland Solar actief mee aan deze nieuwe regels.

Andere goede stappen voor de succesvolle uitrol van batterijen in Nederland

Holland Solar ziet verder dat het goed is dat de Minister aangeeft:

  • Actief aan de slag te gaan met het zoeken naar een oplossing voor dubbele energiebelasting bij thuisbatterijen en elektrische auto’s. Holland Solar en ESNL hebben hun zorgen hier al regelmatig kenbaar over gemaakt bij ambtenaren en politici.
  • De kosten- en opbrengstverwachtingen voor (thuis)batterijen weer gaat onderzoeken en de oude cijfers gaat vernieuwen.
  • Er aandacht is voor de circulariteit van batterijen en dat onze partner Stichting OPEN, net als voor zonnepanelen, een belangrijke rol speelt in de recycling van batterijen.
  • De Minister aandacht heeft voor de ruimtelijke inpassing van grootschalige batterijsystemen, onder andere bij grote zonnestroominstallaties. Hiervoor heeft Holland Solar ook samen met ESNL, NVDE, Nedzero en Energie Nederland een factsheet voor opgesteld die ook door NPRES wordt verspreid.
Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!