Het kabinet heeft het hoofdlijnenakkoord uitgewerkt in een regeerprogramma dat vandaag is gepresenteerd. Holland Solar ziet in de pijlers van deze regering goede aanknopingspunten voor zonne-energie. Zonne-energie verhoogt de betaalbaarheid, leveringszekerheid en verduurzaming van de Nederland.
Zoals aangekondigd zal de salderingsregeling met ingang van 1 januari 2027 worden beëindigd. Holland Solar betreurt de abrupte afschaffinf van de salderingsregling zonder afbouwpad. Desondanks beseft de zonne-energiesector dat het verdwijnen van deze regeling noodzakelijk is om de volgende stap te nemen in de energietransitie. Holland Solar is daarom blij te lezen dat het kabinet erkent dat bij het tegengaan van netcongestie het stimuleren van huishoudens voor het gebruik van elektriciteit in dalmomenten of wanneer de zon schijnt.
Met het verhogen van het eigen verbruik van zelf opgewekte zonnestroom door huishoudens van 30% naar 60% blijft de terugverdientijd hetzelfde – met óf zonder salderingsregeling. Dat is de missie waar onze leden dan ook elke dag hard aan werken. Het integreren van elektrische verbruikers, zoals laadpalen, warmtepompen en thuisbatterijen binnen de woning is een onmisbare vervolgstap voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving.
De regering kiest ervoor om de normering voor ruimteverwarming niet door te zetten. Ondanks dat er gekozen is om deze normering te schrappen ziet Holland Solar mogelijkheden om de warmte van huishoudens ook zonder verplichting betaalbaar te houden. Met zonnewarmte is de consument niet meer afhankelijk van de elektriciteit- of gasprijs en is de opgewekte warmte toch duurzaam. Een win-win dus.
Het kabinet kiest ervoor om meer geld uit het Klimaatfonds vrij te maken voor kerncentrales. Holland Solar is er van overtuigd dat met zonne-energie, wind, opslag en vraagsturing we een net zo betrouwbaar energiesysteem kunnen bouwen. Het is daarom jammer dat het kabinet heeft besloten om het budget voor het Klimaatfonds voor de ontwikkeling van batterijen en groene waterstof te verlagen met € 1,2 miljard. Batterijen zijn onder andere voor TenneT nodig om de leveringszekerheid te garanderen. De doelstellingen van TenneT lijken momenteel niet in zicht dus een bezuiniging op deze stimulans baart de zonne-energiesector zorgen. Holland Solar vraagt zich ook af hoe deze bezuiniging gezien moet worden in het licht van de regeringsdoelstelling om “de al beschikbare netcapaciteit beter te benutten en het voornemen om energieopslag en flexibele vraag te stimuleren, bijvoorbeeld in de vorm van batterijen, waterstof, of het gebruik van diepe ondergrond.”
Veel bedrijven staan klaar om te werken aan het ontwikkelen van grootschalige opslag van elektriciteit. Zij lopen nu aan tegen langjarige vergunningstrajecten, hoge nettarieven en onbekendheid bij het bevoegde gezag op. Het creëren van snelheid in stikstof en vergunningprocedures voor energie-infrastructuur is belangrijk, maar het is belangrijk om breder te kijken en opslag en opwek allebei hierin mee te nemen. Hierdoor wordt het Nederlandse energiesysteem efficiënter en effectiever.
Het kabinet eindigt met de conclusie dat “de klimaat- en energietransitie niet enkel door publieke middelen gedragen kan worden. Holland Solar kan zich goed in deze conclusie vinden. Het aantrekkelijk houden van een investering in zonne-energie is van groot belang. Dat kan de regering doen door het afsluiten van PPA’s met hernieuwbare bronnen te stimuleren, de SDE++ correctiebedragen voor warmte te hervormen en te overwegen of ander beleid bij de Europese Centrale Bank op lange termijn oplossing zou kunnen bieden.
Holland Solar blijft de komende jaren met de regering meedenken over oplossingen om onze klimaatdoelen te halen, de energietransitie betaalbaar te houden en de energievoorziening geopolitiek onafhankelijk en betrouwbaar te maken.