Holland Solar over de huidige ontwikkelingen binnen zonnestroom op woningen

1 op de 4 woningeigenaren heeft zonnepanelen. Omdat het een milieubewuste keuze is en omdat het voor velen financieel het meeste voordeel oplevert. Maar, zoals iedereen met zonnepanelen op hun dak zal weten: de zon kan niet altijd schijnen. Een nieuw wetsvoorstel, een steeds voller stroomnet en wisselende stroomtarieven zijn veelvuldig in het nieuws. In alle commotie is het logisch dat veel mensen de vraag stellen: is zonnestroom nog steeds de beste keuze?

Daar kunnen we duidelijk in zijn: ja. Zonnestroom is nog steeds de voordeligste manier om stroom op te wekken.

Wij begrijpen dat de vele ontwikkelingen rondom zonnestroomtoepassingen vragen opleveren. Daar geven wij graag antwoord op. Maar voor we de details induiken, is het van belang dat we op de hoofdvraag meteen een duidelijk antwoord bieden. Zeker nu de aanschafprijzen van zonnepanelen historisch laag zijn.  

Voor je begint: de belangrijkste zonnestroombegrippen

Terugleveren

Als jij stroom opwekt met zonnepanelen, dan kun je dit ‘terugverkopen’ aan de energieleverancier. Dit heet terugleveren. Hiervoor is een wettelijke prijs afgesproken. Er ligt momenteel een wetsvoorstel om die afgesproken prijs te versoberen en elke 2 jaar te herzien.

Salderingsregeling

Op dit moment mag je de stroom die je opwekt met zonnepanelen financieel wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Dit is de salderingsregeling. Praktisch gebruik je dus eerst je zelfopgewekte stroom, voordat je stroom afneemt van de energieleverancier.

Terugverdientijd

Wie zonnepanelen koopt, investeert in de toekomst. Het bedrag dat je betaalt voor de zonnepanelen hoop je dan ook zo snel mogelijk terug te verdienen. De terugverdientijd tijd toont aan hoelang het duurt voordat je die investering in zonnepanelen terugverdient door bespaarde stroomkosten. De rest van de tijd dat de zonnepanelen op je dak liggen, heb je dus gratis stroom die je zelf kunt gebruiken.

Het stroomnet onder druk

We hebben met z’n allen inmiddels zoveel zonnepanelen dat er heel veel stroom wordt teruggeleverd aan de energiebedrijven. Dat is positief voor het milieu, maar vraagt ook veel van ons stroomnet. Waar voorheen stroom voornamelijk één kant op ging, namelijk van leveranciers naar woningen en bedrijven, gaat het nu heen en weer. Dit is één van de redenen waarom ons stroomnet op veel plekken onder druk staat.

Algemeen

Ik heb zonnepanelen

Ik denk na over het plaatsen van zonnepanelen

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!