Deze en volgende week wordt de Energiewet behandeld in de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel beoogt de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 te vervangen. Holland Solar heeft voorafgaand aan de debatten inbreng gestuurd naar de leden van de EZK commissie. “Het belangrijkste voor onze sector is dat de wet ruimte laat voor toekomstvisie: een robuuste wet kijkt verder dan de huidige staat van de net, laat ruimte voor innovatie en biedt duidelijkheid aan producenten en consumenten”, aldus Wijnand van Hooff, Algemeen Directeur Holland Solar. In de inbreng aan de Kamer roept Holland Solar op tot een aantal aanpassingen van de wet zoals deze nu voorligt in de Tweede Kamer.
De minister stelt in de nota van wijziging dat, in tegenstelling tot eerder in de conceptwet, het recht op een aansluiting vervalt. De Energiewet is beoogt om langer te blijven bestaan dan de huidige netproblematiek. Met het oog op een toekomstbestendige insteek van de wet, is het geen logische keuze om de aansluitverplichting te laten vervallen. We roepen daarom op het recht op aansluiting te behouden.
Door incidentele piekmomenten op het net ontstaat er congestie en daarom werken wij als zonne-energiesector proactief mee aan het verlagen van de impact die zonnestroom heeft op het elektriciteitsnet. Echter, het ondernemersklimaat verslechtert door het ontbreken van perspectief op transport van elektriciteit. Daarom roepen we op tot meer transparante informatievoorziening vanuit de netbeheerder over de te verwachten transportcapaciteit.
Op dit moment kunnen marktpartijen aansluitingen boven de 10 MVA zelf aanleggen. We steunen de oproep van VEMW om dit te verruimen door de grens te verlagen naar 1 MVA.
We zien energiedelen niet enkel als een activiteit voor kleinverbruikers. De Electricity Market Design herziening biedt lidstaten de ruimte om, bovenop het beschikbaar maken van energiedelen voor huishoudens en kleine bedrijven, ook het recht te bieden aan grootverbruikers. Door het ministerie per motie op te roepen dit mee te nemen bij de implementatie van de Europese richtlijn kan de volle potentie van zonne-energie en de kracht van innovatieve lokale ondernemers beter benut worden.
De combinatie van onder andere zonneparken met windparken op zee is kansrijk doordat de ruimte tussen windmolens nu al niet gebruikt mogen worden door grote schepen, en dezelfde dure aansluitingen voor de windparken kunnen efficiënter worden benut.
Het huidige wetsvoorstel biedt geen ruimte voor zonne-energie: er wordt enkel geschreven over wind op zee. Met de aanpassing van “wind op zee” naar “duurzame opwek op zee” blijft de optie open om te kiezen voor zon op zee, of andere duurzame energietechnieken.