Op zaterdag 14 september besteedde Nieuwsuur aandacht aan thuisbatterijen. Centraal stonden het financieel rendement van thuisbatterijen en de zorgen van de netbeheerders over thuisbatterijen, omdat ze netcongestie zouden kunnen verergeren. Holland Solar ziet de inzet van batterijen als een cruciale randvoorwaarde voor de voortgang van de energietransitie. Goede regels zijn nodig en worden momenteel mede door netbeheerders en marktpartijen ontwikkeld, maar dat mag de energietransitie niet onnodig vertragen.
Op dit moment is met een investering in een thuisbatterij geld te verdienen als er met deze batterij gehandeld wordt op de energiemarkt. Dit betekent dat er elektriciteit wordt geleverd als de elektriciteitsprijs hoog is en dat de batterij wordt opgeladen als de prijs laag is. Dit is op dit moment de belangrijkste toepassing van de thuisbatterij. Met snel dalende prijzen kan de thuisbatterij ook worden ingezet om meer zonnestroom zelf te gebruiken en minder aan het net terug te leveren en dus minder aan terugleververgoeding te betalen. Hierdoor kan optimaal gebruik worden gemaakt van de investering in zonnepanelen.
Om netcongestie te veroorzaken zijn grote aantallen batterijen nodig die op hetzelfde moment laden en ontladen. Volgens Nieuwsuur zijn er op dit moment zo'n 1600 batterijen aangesloten op het elektriciteitsnet in Nederland. Met dergelijk kleine aantallen is netcongestie niet aan de orde. Holland Solar vindt het belangrijk dat de komende jaren regels worden vastgelegd om batterijen ‘netvriendelijk’ in te zetten voordat grote aantallen batterijen in het net zijn aangesloten.
De regels voor gebruik van onder meer thuisbatterijen, worden momenteel binnen het landelijk actieprogramma netcongestie (LAN) door netbeheerders, marktpartijen en de Rijksoverheid uitgewerkt. De ambitie is om dit op 1 januari 2027 gereed te hebben en komt naar daarmee ruim op tijd om eventuele negatieve bijeffecten van thuisbatterijen te voorkomen.