De KEV 2024, laat zien dat we de klimaatdoelen van 2030 niet gaan halen met de huidige plannen van het kabinet. In de Klimaat- en Energieverkenning berekent het Planbureau voor de Leefomgeving of Nederland op koers is om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Versnelling van de energietransitie is uiterst noodzakelijk, waarin zonne-energie een onmisbare rol speelt. Alleen met het verhogen van eigen verbruik en de inzet van opslag kan deze versnelling gerealiseerd worden.
Sinds de bekendmaking van de afschaffing van de salderingsregeling is er een dip in de residentiele zonne-energiemarkt, dit terwijl het rendement van zonnepanelen net zo hoog kan blijven als tijdens de salderingsregeling, mits het eigen verbruik van zonnestroom wordt verhoogd van 30% naar 60%. Dit blijkt uit onderzoek van CE Delft en TNO. Als eigenverbruik gestimuleerd wordt bij huishoudens en bij grote daken blijven zonenpanelen aantrekkelijk, wordt netproblematiek tegengegaan en kan de energietransitie sneller vooruitgaan.
Wij roepen de Minister daarom op om (1) een beleidsdoel voor de mate van eigen verbruik van zelf opgewekte elektriciteit bij huishoudens en op grote daken in te stellen, (2) de ISDE te hervormen met een 'flexbonus', en (3) samen met de markt te werken aan het beter voorlichten van consumenten en ondernemers.
Naast het stimuleren van eigen verbruik bij huishoudens, speelt de verduurzaming van de industrie een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelen. Ondernemers willen wel verduurzamen en zien hier ook de noodzaak van in, maar hebben onder andere te maken met financiële knelpunten en het gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet waardoor een groot deel van de plannen om te verduurzamen onzeker is. In 2030 moet de industrie ruim 24 megatron minder CO₂ uitstoten dan in 2021 om haar sectordoel te halen. Er zijn plannen onder de 54 grootste uitstoters van CO₂ voor 20 megatron reductie, waarvan ongeveer twee derde haalbaar is, al uitgevoerd wordt of zelfs al gerealiseerd is. Er blijft dan nog 7 megatron over waarvan het onzeker is hoe dit gereduceerd gaat worden. Holland Solar pleit voor beleid om vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen en meer in systemen te denken bij de invulling van verduurzamingsvraagstukken voor bedrijven, zodat bedrijven minder tegen het gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet aanlopen. We zien dat de aanvullende normering voor zon op land hier nu beperkend in plaats van stimulerend in werkt. Zeker de invulling van de plannen uit de regio's na de RES 1.0 vereist speciale aandacht.
We roepen de Minister daarom op om (1) met gemeenten een plan te maken hoe energieplanning er beter uit kan komen te zien door nieuwe installaties te plannen bij grotere elektriciteitsverbruikers en 55 TWh kan worden verzilverd, (2) een Power Purchasing Agreement Garantiefonds op te zetten, en (3) netbeheerders actiever aan te moedigen om congestiemanagement voor vraag en aanbod aan te bieden.
Holland Solar ziet verder de inzet van batterijen als cruciaal voor de voortgang van de energietransitie en het halen van de klimaatdoelen. Als de prijzen van thuisbatterijen gaan dalen, kunnen ze bijdragen aan een hoger eigen verbruik en daarmee het voorkomen van netcongestie. Voor ondernemers die tegen de grenzen van het elektriciteitsnet aanlopen is een zonnepark met batterij vaak een oplossing om toch uit te kunnen breiden én te verduurzamen. In een reactie op de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag gepresenteerd heeft, liet Holland Solar al weten dat het teleurstellend is dat het budget voor subsidie voor batterijen bij zonneparken is verlaagd. Juist de inzet op opslag zal ervoor zorgen dat we de vruchten van duurzame elektriciteit beter kunnen gaan plukken.
Daarnaast vragen we ons af of het een goed besluit is om de bezuinigingen op de reserveringen voor de SDE++ door te voeren. De resultaten van de KEV laten zien dat we juist in de industrie grote stappen moeten zetten. Die sector is afhankelijk van de voorspelbaarheid en het beschikbare budget van de SDE++.