Holland Solar doet verschillende voorstellen voor groei sector

Geplaatst op:

Op 27 september wordt tijdens het commissiedebat Klimaat en Energie de Zonnebrief behandeld. Holland Solar heeft voorafgaand aan het debat een brief aan de EZK Commissie gestuurd. Het is van groot belang dat de groei aan zonnepanelen doorzet. De vraag naar elektriciteit zal fors toenemen door elektrisch rijden, warmtepompen in huizen, elektrolyse-waterstof of elektrificatie van de industrie. De groei van het aanbod dreigt langzamer te gaan. In de Klimaat- en Energieverkenning die op Prinsjesdag gepresenteerd werd bleek echter de uitstoot uit de elektriciteitssector minder te dalen dan vorig jaar verwacht: de uitrol van hernieuwbare energie gaat volgens het Planbureau te traag vergeleken met de vraag naar die groene elektriciteit.

De zonne-energiesector kan én wil de benodigde en beoogde groei van zonne-installaties in Nederland mogelijk maken. Op dit moment staat er circa 20 GW aan zonne-installaties in Nederland; goed voor maar liefst 18 TWh aan schone hernieuwbare energie per jaar (totale elektriciteitsverbruik van Nederland is 115 TWh). 80% van de panelen ligt op daken. De groei van zonne-energie is spectaculair geweest de afgelopen jaren; zowel bij huishoudens als via grotere installaties. Dit is mede het gevolg van de spectaculaire kostendaling: sinds 2017 een halvering van 125 euro per MWh in 2017 naar 63 euro in 2022).

De mogelijkheden zijn enorm; om dit te realiseren doet Holland Solar in haar inbreng voor het Commissiedebat verschillende oproepen:

  • Geef consumenten zekerheid en stem in met het afbouwpad van de salderingsregeling zoals die nu in de Eerste Kamer voorligt.
  • Geef duidelijkheid over of in de SDE++ 2024 zonnestroom in combinatie met dakversterking of lichtgewicht zonnepanelen opgenomen wordt
  • Wij roepen het kabinet op om de keuze voor wel of geen zonnepark op landbouwgrond een lokaal besluit te laten zijn.
  • Verplichting van batterijen bij zonneparken is niet effectief om een kostenefficiënt energiesysteem in te richten. Stimulering kan wel helpen.

Lees hier onze volledige inbreng voor meer details.


Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!