Deze week is de actieagenda voor drukte op lokale stroomnetten gepresenteerd. De Rijksoverheid, netbeheerders en andere betrokken partijen kondigden eerder al extra maatregelen aan om problemen met het volle elektriciteitsnet te voorkomen en beperken. Met de vandaag gepresenteerde actieagenda nemen de betrokken partijen, waaronder Holland Solar, ook maatregelen om drukte op het laagspanningsnet tegen te gaan, waar onder andere huishoudens en kleine bedrijven op aangesloten zijn. Holland Solar staat achter de resultaten van het actieplan en ziet dat zon goed ingepast kan worden op het lokale stroomnet als de juiste randvoorwaarden worden gesteld. Denk hierbij aan de afbouw van de salderingsregeling ter stimulering van eigen verbruik en het afschaffen van de dubbele energiebelasting op thuisbatterijen.
De actieagenda is gericht op het sneller uitbreiden van het lokale stroomnet, het verbeteren van het inzicht in het (toekomstige) gebruik van het net en het efficiënter gebruik maken van het net.
Naar schatting moet er tussen de 80.000 en 105.000 kilometer kabel (2 keer de aarde rond) worden gelegd en 37.000 tot 54.000 elektriciteitshuisjes worden bijgebouwd tot 2035. Niet alleen een tekort aan personeel en materiaal vormt een uitdaging, maar ook het vinden van voldoende ruimte hiervoor.
De actieagenda is er onder andere op gericht om de uitbreiding van het laagspanningsnet te versnellen. Bijvoorbeeld door een vaste aanpak voor alle wijken te introduceren voor het sneller vinden van de benodigde ruimte en het beschikbaar stellen van grond.
In tegenstelling tot het hoog- en middenspanningsnet hebben netbeheerders voor de laagspanningsnetten nog te weinig zicht op het daadwerkelijke gebruik door huishoudens en andere kleinverbruikers. De betrokken partijen hebben eerder afspraken gemaakt met de Autoriteit Persoonsgegevens over het gebruik van verbruiksdata van slimme meters, en werken nu een aanpak uit over het geanonimiseerd gebruiken van die data. Dit kan netbeheerders helpen om preciezer te bepalen waar en hoeveel het net verzwaard moet worden en waar de noodzaak het hoogst is.
Naast het uitbreiden van het stroomnet en het verbeteren van het inzicht is efficiënter gebruik van de laagspanningsnetten - vooral om de piekmomenten eruit te halen - groot belang. Dit kan bijvoorbeeld door het dynamisch terugschakelen van omvormers bij een te hoge netspanning. Holland Solar vindt het wel belangrijk dat gesproken gaat worden over een vergoeding voor huishoudens en bedrijven die tijdelijk minder of geen gebruik kunnen maken van hun eigen opgewekte stroom.