Coalitie van brancheverenigingen roept op: Eerste kamer, bouw salderingsregeling af

Geplaatst op:

De Eerste Kamer bespreekt op 6 februari het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. Brancheverenigingen Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Holland Solar, Energie Samen, EnergieNederland, Netbeheer Nederland, Flexible Alliance Network, Energy Storage NL en Techniek Nederland roepen op: Eerste Kamer, stem voor afbouw salderingsregeling. De regeling heeft zijn werk gedaan en is niet meer houdbaar. Doorgaan met salderen betekent dat in de toekomst elektriciteitsnetten verder overbelast raken en dat de maatschappelijke kosten voor het in stand houden toenemen. Wij zijn ervan overtuigd dat ook met de afbouw van de salderingsregeling zonnepanelen aantrekkelijk blijven voor miljoenen huishoudens. 

Vol elektriciteitsnet 

Niet alleen zijn zonnepanelen steeds goedkoper geworden (dit jaar is de prijs zelfs gehalveerd), het is ook steeds beter mogelijk om de zelf opgewekte stroom in het eigen huis te gebruiken zonder daarmee het net te belasten. De meer dan 2,6 miljoen huishoudens met zonnepanelen in Nederland gebruiken op dit moment gemiddeld 30-40% van de opgewekte stroom zelf. 

’Eigen verbruik’ ontlast het elektriciteitsnet en voorkomt dat er overdag overschotten ontstaan; terwijl gebruik van eventueel opgeslagen elektriciteit in de avond juist voorkomt dat (fossiele) centrales aan moeten. Het direct zelf gebruiken van opgewekte zonnestroom is een voorwaarde voor het energiesysteem van de toekomst, er is een nieuwe fase aangebroken. Opties voor meer eigen verbruik zijn bijvoorbeeld het ‘slim’ inzetten van een warmteboiler, het slim opladen van de elektrische auto en andere elektrische apparaten, en lokale opslag in een thuis- of buurtbatterij. De huidige salderingsregeling mist de stimulans voor het verhogen van het eigen verbruik. 

Investering blijft interessant 

Inmiddels hebben ruim 2,6 miljoen huishoudens zonnepanelen op hun woning. Ook bij aanvaarding van de wet zullen de terugverdientijden aantrekkelijk blijven voor de eigenaren die al zonnepanelen hebben én voor toekomstige eigenaren van zonnepanelen. Volgens MilieuCentraal, een onafhankelijk adviesorgaan, is de terugverdientijd in de meeste gevallen minder dan zeven jaar. In die berekening is rekening gehouden met het afbouwpad van de salderingsregeling. Na die 7 jaar kan er gemiddeld nog 18 jaar kosteloos gebruik gemaakt 
worden van de zelf opgewekte stroom. Kortom: ook zonder salderingsregeling blijven zonnepanelen een interessante investering voor woningeigenaren. Met het soberder maken van de salderingsregeling – door deze gestaag over 6 jaar af te bouwen – blijven zonnepanelen dus aantrekkelijk voor alle Nederlanders en brengen we onze doelstellingen voor energie onafhankelijkheid en duurzaamheid dus ook niet in gevaar. 

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!