Behoud salderen: markt is gebaat bij duidelijkheid

Geplaatst op:

Op 13 februari stemde de Eerste Kamer voor het behoud van de salderingsregeling. Nu, een maand later, ziet Holland Solar dat de rust in de markt is teruggekeerd en daar zijn we blij mee. Zowel consumenten als installateurs weten nu voorlopig waar ze aan toe zijn en dat heeft inmiddels geresulteerd in een flinke toename in het aantal aanvragen naar voor de installatie van zonnepanelen. 

Terugleverheffingen 

Wel zien we dat steeds meer energieleveranciers een terugleverheffing invoeren om de kosten die ze moeten maken om te kunnen salderen te dekken. De hoogte van de terugleverheffingen verschilt per energieleverancier, en wij kunnen ons voorstellen dat consumenten hierdoor door de bomen het bos niet meer zien. Het is belangrijk dat er voor consumenten snel duidelijkheid komt zodat zij weten waar zij aan toe zijn. Holland Solar roept de Authoriteit Consument en Markt (ACM) op om ervoor te zorgen dat er snel duidelijkheid komt, het tarievenstelsel eerlijk blijft, en dat eigenaren van zonnepanelen niet worden gediscrimineerd en dat de keuzemogelijkheden voor energiecontracten voor consumenten transparant blijft.  

Altijd een goede investering 

In de aanloop naar het debat over de salderingsregeling werd regelmatig de vraag gesteld of zonnepanelen wel een interessante investering blijft als de regeling zou worden afgebouwd. Nu energieleveranciers terugleverheffingen instellen, stellen enkele consumenten zich deze vraag opnieuw. Het antwoord op deze vraag is onomwonden JA. Milieu Centraal heeft berekend dat het rendement van een investering in zonnepanelen gemiddeld vergelijkbaar is met 8% rente op je spaarrekening. Daar kan dus geen bank tegenop, en als de zonnepanelen na zo’n 5 jaar zijn terugverdiend kun je nog ruim 20 jaar genieten van gratis zelf opgewekte duurzame stroom.  

Terug naar het overzicht

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!