5 voordelen van zonnewarmte
In 2050 moeten in Nederland alle woningen zonder fossiele energiebronnen verwarmd worden. Dat betekent dat alle warmte die we nu gebruiken uit aardgas in de komende jaren in rap tempo vervangen moet worden door een duurzame bron. Elke optie om fossiele warmte te vervangen voor duurzame warmte heeft zijn voordelen en nadelen. Zonnewarmte is een decennia oude techniek, die toepasbaar is voor diverse warmtevraagstukken. In dit artikel delen we de top 5 voordelen van zonnewarmte!
1. Prijsstabiliteit
Omdat zonnewarmte een onuitputtelijke duurzame bron is, is er geen afhankelijkheid van een andere energiedrager, zoals kolen, gas, olie of elektriciteit. Het is een pure vorm van warmte die niet omgezet hoeft te worden. Hierdoor is de prijs van zonnewarmte niet afhankelijk van schommelingen in gas- en/of elektriciteitsprijzen. Na het aanschaffen van de apparatuur is er geen kostprijs meer voor het opwekken van warmte. Je weet dus goed waar je aan toe bent als het gaat om de gebruikskosten van je systeem.
2. Netcongestie
Zonnewarmte speelt ook een waardevolle rol in het voorkomen van afnamecongestie op het laagspanningsnet. Zonnewarmte kan op hoge temperatuur warmte opwekken en opslaan om op piekmomenten, als de vraag naar warm water hoog is, te gebruiken. Dit is mogelijk zonder enige vorm van elektrische verwarming, waardoor het elektriciteitsnet wordt ontzien. Zonnewarmte is daarom ook van maatschappelijk belang, doordat maatschappelijke kosten voor het verzwaren van het laagspanningsnet worden beperkt. In combinatie met de warmtepomp is het ook in de winter mogelijk om het elektriciteitsnet te ontlasten, doordat de warmtepomp tijdens de middaguren het watervat kan voorverwarmen. De totale installatie efficiëntie kan daarmee gemakkelijk worden verdubbeld.
3. Gratis douchen
Met de zonnewarmteboiler-warmtepomp combinatie kunnen consumenten van april tot september gratis warm water gebruiken. De rest van het jaar komt 55% van de opgewekte warmte uit zonnewarmte en de rest uit de warmtepomp. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de totale kosten van een zonnewarmtesysteem, berekend over de gehele levensduur van het systeem, gunstiger zijn dan die van een hybride warmtepomp.
4. Duurzaamheid
Zonnewarmte is een duurzame warmtebron die al sinds de jaren ‘70 wordt toegepast. Deze warmte wordt geoogst met behulp van zonnecollectoren en opgeslagen in een boilervat, waardoor het kan worden gebruikt voor tapwater, ruimteverwarming, of proceswarmte. De warmte van de zon wordt door zonnewarmte-technieken direct omgezet in duurzaam warm water. Zonnewarmte is een onuitputtelijke warmtebron. Zonnewarmte heeft geen CO2-uitstoot tijdens gebruik, dus goed voor het milieu. Je kan met zonnewarmte ieder jaar tot 60% van je warmwaterbereiding verduurzamen. Zonnewarmte gaat perfect in hybride vorm samen met andere technieken zoals een CV- ketel, warmtepomp of andere bijverwarmer. Juist doordat zonnewarmte op een hogere temperatuur kan voorverwarmen, presteren deze bijverwarmers ook nog eens veel zuiniger en dus duurzamer.
5.Kwaliteit van de woning
Zonnewarmte is een oplossing voor alle woningen. Omdat zonnewarmte hoge temperaturen kan opwekken is het geschikt voor woningen van alle isolatiewaardes. Daarnaast is het een kans om het energielabel van je huis te verhogen door bijvoorbeeld een zonneboiler aan te schaffen.
Word jij zonnewarmte installateur?
IW Training en Advies heeft in samenwerking met Holland Solar en Techniek Nederland trainingen ontwikkeld voor basismonteur, installatiemonteur, monteur service & onderhoud en de allround monteur zonnewarmte. Alle trainingen worden afgesloten met een branche-erkenning dat ook onderdeel uitmaakt van de bedrijfserkenning zonnewarmtesystemen.
Wil je ook met zonnewarmte het verschil kunnen maken voor je klant en heb je interesse in de training? Schrijf je dan nu in via de website van IW Training en Advies en wordt zo op de hoogte gehouden van wanneer de training van start gaat.