De zonne-energiesector staat op dit moment flink onder druk. Holland Solar wil concrete maatregelen nemen om de sector weer aan te jagen en de inzet van zonne-energie op woningen te versnellen. Dit kan onder meer door verschillende stimuleringsmaatregelen te nemen om de sector vooruit te helpen. Hier vind je de standpunten van Holland Solar die te maken hebben met stimulering om de uitrol van zonnepanelen op woningen te versnellen.
Holland Solar pleit voor een helder plan en een definitieve datum voor de afschaffing van de salderingsregeling. Onze voorkeur gaat uit naar een geleidelijke afbouw over meerdere jaren, maar wij kunnen ons ook vinden in een directe afschaffing per 1 januari 2027, zolang er in de toekomst aandacht blijft voor een duurzaam verdienmodel voor consumenten.
Het verhogen van het eigen verbruik van zonnestroom en het bieden van flexibiliteitsdiensten met (thuis)batterijen, laadpalen, warmtepompen en andere slimme apparaten kan helpen bij het verlichten van de netcongestie in Nederland, mits dit goed wordt aangestuurd. Holland Solar wil daarom de inzet van deze technologieën in het energiesysteem actief promoten, faciliteren en stimuleren. Holland Solar stelt voor om de huidige ISDE-regeling uit te breiden zodat ook het eigen gebruik van opgewekte elektriciteit wordt gestimuleerd. Aangezien de ISDE-regeling toegankelijk is voor woningcorporaties, gemeenten en mkb's, biedt dit tevens kansen voor huurders en huiseigenaren met beperkte investeringscapaciteit.
Het is mogelijk om btw terug te vragen op de aanschaf van thuisbatterijen, indien de batterij ook actief energie afneemt en terug levert aan het net. De btw teruggave verlaagt de kostprijs van de thuisbatterij en maakt de aanschaf gunstig voor huiseigenaren die verder willen verduurzamen of hun energierekening willen verlagen. Het proces van teruggave is voor de Belastingdienst en consumenten vooralsnog complex. Holland Solar vraagt de Belastingdienst het proces te versimpelen, bijvoorbeeld door een forfait over af te dragen btw in te stellen en een goede toegankelijkheid tot de Kleineondernemersregeling (KOR) te faciliteren.
De dubbele energiebelasting en btw-heffing die ontstaat bij het laden en ontladen van batterijen op het laagspanningsnet is een belemmering voor de ontwikkeling van flexibiliteit en opslag. Voor opslagfaciliteiten op hoog- en middenspanning is er inmiddels een systematiek ontwikkeld om stapeling van energiebelasting te voorkomen. Holland Solar roept op om zo snel mogelijk een concreet plan te presenteren om deze onvolkomenheid in het belastingstelsel te corrigeren.
Holland Solar betreurt dat energieleveranciers genoodzaakt zijn terugleverheffingen op te leggen aan huishoudens met zonnepanelen. CE Delft verwacht dat door de afschaffing van de salderingsregeling terugleverheffingen met 60% zullen dalen. Daarnaast zal een verhoging van het eigen gebruik een belangrijke factor zijn in het verlagen van de terugleverheffingen. Het is van belang om te zorgen dat eventuele heffingen minimaal blijven. Mochten terugleverheffingen ook na de afschaffing van de salderingsregeling negatief effect hebben op de zonne-energiemarkt, wil Holland Solar deze door middel van innovatie verder beperken.
Volgens de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen moeten vanaf 2030 alle nieuwe woningen zijn voorzien van zonnepanelen. Holland Solar zet zich in voor een effectieve vertaling van deze richtlijn naar de Nederlandse wetgeving.